BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спряха незаконни изкопни дейности в Мелнишките пирамиди

РИОСВ – Благоевград провери сигнал за изкопни дейности и унищожаване на дървета в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“.

Инспекцията е извършена след намесата на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от РИОСВ съвместно с представители на община Сандански, районното управление на полицията, служители на Държавно горско стопанство (ДГС) – Сандански и кмета на Мелник Сашо Филипов.

На място е установено, че е засегната защитената територия в обхвата на скат и прилежащото сухо дере. Земята от ската е използвана за засипване и мястото е заравнено. Засегнатата територия е на площ от около 2 дка и се намира непосредствено до църквата „Св. Петка“. В обхвата на засегнатата площ е премахната дървесна растителност, която е конфискувана от ДГС – Сандански.

Увредената площ попада в границите на защитената територия по смисъла на Закона за защитените територии и е в обхвата на две защитени зони – „Мелнишки пирамиди“ за опазване на дивите птици, и „Среден Пирин – Алиботуш“ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.

За установените нарушения РИОСВ – Благоевград ще сезира прокуратурата. Когато бъде открит нарушителят, инспекцията ще му състави акт. През последните години в близост до установените днес незаконни действия е имало и други подобни нарушения, затова инспекцията очаква прокуратурата и полицията този път да установят нарушителя.

The post Спряха незаконни изкопни дейности в Мелнишките пирамиди appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!