BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Информация относно болестта „Африканска чума по свинете“ и предприетите превантивни мерки от Министерство на земеделието, храните и горите

3539bc0fdee690b2d483c30c30833909_XL

Във връзка със създалата се тежка епизоотична обстановка и регистрирането на огнища на болестта „Африканска чума по свинете“ в Република България, Община Сандански публикува информация относно болестта и предприетите превантивни мерки от Министерство на земеделието, храните и горите.

Африканската чума по свинете (АЧС) е опасен вирус с висока заболеваемост и смъртност по свинете (диви и домашни). Разпространява се бързо и засяга огромни територии. Вирусът е устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са термично обработени. Няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу заболяването. Единственият начин за борба с АЧС, прилаган в над 23 държави на 3 континента, е хуманното умъртвяване на свинете (заразени или контактни).

Свинете в задните дворове са в най-висок риск от заболяване, а техните стопани са неволни разпространители на заболяването. В тази връзка Министерство на земеделието, храните и горите налага мярка за доброволно клане на здрави прасета. Целта е да се предпазят свинете от зараза, давайки възможност на стопаните да заколят здрави прасета сега, за да могат да оползотворят месото. В ситуация на огнище в обекта им или в зона от 3 км. следва принудително умъртвяване (загробване) и невъзможност за консумация на месото в последствие.

В подкрепа превенцията за ограничаване щетите, които АЧС нанася на свиневъдството,  Министерство на земеделието, храните и горите ще подсигури финансова помощ на стопаните, които изпълнят предписанията за клане на здрави прасета, почистване и дезинфекция на обектите. Неизпълнението на мерките лишава стопаните от финансовата помощ и предвидените европейски средства за въвеждане на биосигурност.

Финансовите средства ще бъдат отпускани съобразно съставени от кметовете на населени места списъци на хората, приложили мярката за доброволно клане на прасета.

Община Сандански призовава жителите, които отглеждат свине в личните си стопанства, да предприемат необходимите мерки за биосигурност. Мярката за доброволно клане не е „избиване“ на здрави прасета, а ограничаване опасността от навлизане на заразата. Колкото по-бързо бъде въведена мярката, толкова по-бързо ще се овладее ситуацията и при въведени минимални мерки за биосигурност, хората ще възобновят отглеждането на свине в личните си стопанства. Срок за доброволно клане на прасетата в лични стопанства е 26 август 2019 г.

Хората отглеждащи свине на територията на гр. Сандански могат да се запишат в сградата на Община Сандански, бул. „Свобода“ № 14, стая 308 или да позвънят на тел. 0879 847 421, 0882 011 002. Списъци ще се изготвят до 17:00 часа на 19.08.2019г.

Записването ще се осъществява в рамките на работното време.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!