BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Превантивни мерки в Сандански срещу чумата по свинете

Във връзка със създалата се тежка епизоотична обстановка и регистрирането на огнища на болестта „Африканска чума по свинете“ в Република България, Община Сандански информира гражданите за предприетите превантивни мерки от Министерство на земеделието, храните и горите.

Африканската чума по свинете (АЧС) е опасен вирус с висока заболеваемост и смъртност по свинете. Вирусът е устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо. Разпространява се бързо и засяга огромни територии. Няма ваксина и лечение. Свинете в задните дворове са в най-висок риск от заболяване.

В тази връзка се налага предприемането на превантивни мерки за биосигурност и в Югозападна България.  В подкрепа превенцията за ограничаване щетите, Министерство на земеделието ще подсигури финансова помощ на стопаните, които изпълнят предписанията.

Община Сандански призовава жителите, които отглеждат свине в личните си стопанства, да приложат мярката за доброволно клане на здрави прасета, с цел ограничаване опасността от навлизане на заразата. Закланите здрави прасета сега, позволява стопаните да оползотворят месото. В противен случай при регистриране на огнище на болестта се налага принудително умъртвяване и загробване. Колкото по-бързо бъдат приложени мерките, толкова по-бързо ще се овладее ситуацията и при въведени минимални мерки за биосигурност, хората ще възобновят отглеждането на свине в личните си стопанства.

Срок за доброволно клане на прасетата в лични стопанства е 26 август 2019 г.

Хората отглеждащи свине на територията на гр. Сандански може да се запишат в сградата на Община Сандански, бул. „Свобода“ № 14, стая 308 или да позвънят на тел. 0879 847 421, 0882 011 002. Списъци ще се изготвят до 17:00 часа на 19.08.2019г. Записването ще се осъществява в рамките на работното време.

The post Превантивни мерки в Сандански срещу чумата по свинете appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!