BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Управителят на „Феникс“ ЕООД – Дупница вече е обвиняем за пожара, затворил АМ „Струма“

90a31f481b3983d39a4ba0121d98a248

На съвместен брифинг този следобед в Кюстендил, Румяна Арнаудова – говорител на Главна прокуратура и Камелия Стефанова – окръжен прокурор на Кюстендил, обявиха,  че  е повдигнато обвинение на управителя на „Феникс“ ЕООД за извършени две престъпления във връзка с пожара край Дупница, нанесъл щети на автомагистрала АМ „Струма“.

Наложена е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лева.

Едното е престъпление против околната среда – за това, че в качеството си на управител, той е управлявал отпадъците не по установения ред, визиран в Закона за управление на отпадъците, и не по реда, съобразно Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Дупница. С това той е създал опасност за живота и здравето на гражданите и е причинил немаловажни щети за околната среда. Другото престъпление е извършил по непредпазливост – при груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно – съответните съоръжения на автомагистрала „Струма“, като са последвали значителни вреди“, каза  прокурор Стефанова. Тя добави, че за първото престъпление законодателят е предвидил лишаване от свобода за срок от 2 до 8 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. За второто престъпление е предвидено наказание до 5 години затвор.

От прокуратурата подчертаха, че „кръгът на обвиняемите лица е възможно да се разшири с оглед на поставените от Окръжна прокуратура – Кюстендил други линии за разследване“. Говорителят на главния прокурор Арнаудова подчерта, че има предписание от РИОСВ-Перник от 23 май 2019 година за премахване на отпадъците от мястото където са и срокът е изтекъл 14 дни преди пожара.

Припомняме, че на 13 август възникна пожарът в склад за вторични суровини край Дупница, заради който още е затворена  АМ „Струма“. Специалисти установиха, че части от моста и двете пътни платна са силно засегнати. Предстоят аварийно-възстановителни дейности, за да се възстанови движението в този участък.

Снимка:БНР – Радио Благоевград

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!