BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

САЩ ни пращат нов посланик

Снимка: Държавният департамент на САЩ

Американският президент Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за нов посланик на САЩ в България на мястото на Херо Мустафа, която е в България от 2019 г. Това беше оповестено вчера на сайта на Белият дом. Сега номинацията на Байдън трябва бъде одобрена от Сената.

Кенет Мъртън, роден през 1961 г., е член на Висшата дипломатическа служба с ранг „кариерен министър“. Наскоро е бил временно изпълняващ длъжността шарже д’афер на посолството на САЩ в Хаити.

Преди това е бил главен заместник-помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо, а след това заема същия пост в Бюрото за глобално управление на талантите. Освен това Мъртън е бил посланик в Хърватия, в Хаити и заместник- изпълнителен секретар на Държавния департамент.

Бил е бил посланик в Хърватия от 2012 до 2015 г. и посланик на САЩ в Хаити от 2009 до 2012 г.

Заеманите от него длъжности включват още: икономически съветник в американското посолство във Франция, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.

Мъртън получава бакалавърска степен от Университета „Маями“ в Оксфорд, щата Охайо, а след това завършва магистратура в Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия.

Носител е на множество награди, включително Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 г.

Мъртън владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.

 

 

 

 

Източник: БТА

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!