BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рейтингът на Делян Пеевски копае дъното

 

Рейтингът на новоизбрания председател на ДПС Делян Пеевски продължава да спада и достига критично ниски нива, което е симптом, че той не е одобряван и сред електората на ДПС, показва национално представително проучване на “Алфа рисърч“.

През декември м.г. Пеевски демонстрира силното си раздразнение от проучванията на “Маркет линкс“ и “Алфа рисърч“, които измериха неговия положителен рейтинг съответно на 8 и 6%.

Сега “Алфа рисърч“ измери още по-ниско обществено доверие в Делян Пеевски – 5%. Той не е одобряван от 74.4% от българите. Симптоматично е, че ДПС има електрорална подкрепа от 9.7%, което означава, че близо половината от симпатизантите на партията не харесват Пеевски.

Другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров има положителен рейтинг от 8.7%, което е близо до дела на хората, обявили намерение да гласуват за тази парти. Отрицателният рейтинг на Чакъров е много по-нисък от този на Пеевски – 48.1%.

“Подкрепата за ДПС е 9.7%, като основното предизвикателство за изграждане на личен авторитет от новите съпредседатели на движението, които влизат в ръководството на партията с подкрепата на около 50 на сто от собствените ѝ симпатизанти“, коментира социолозите от агенцията.

Бойко Борисов запазва позицията си на най-одобряван партиен лидер с 21.6% доверие, но и съществен дял недоверие – 51%. Съпредседателите на “Продължаваме промяната“ търпят имиджови щети през последните месеци и към момента Асен Василев има 13.8% доверие срещу 61.1% недоверие, а Кирил Петков – 13.1% доверие срещу 64.3% недоверие.

По-положително е отношението към съпредседателя на ДБ Христо Иванов – 15.2% доверие срещу 49.7% недоверие, с което Иванов се превръща в най-одобряваният партиен лидер след Борисов.На трето място е лидерът на “Възраждане“ Костадин Костадинов с 15% подкрепа и 57.2%.

Преднината на ГЕРБ намалява

Лидер в предпочитанията на твърдо решените да гласуват в национални избори  е ГЕРБ с 23.7% и преднина от 4.5 пункта пред настоящите си партньори ПП-ДБ (19.2%).Разликата между двете формации се скъсява на 4%, след като няколко месеца беше измервана на около 6%.

Третата позиция в потенциален парламентарен вот е за “Възраждане“ (12.8%), която също търпи известна ерозия в резултат от вътрешно-партийните сътресения, но остават основната формация, които събира радикалния вот, коментира “Алфа рисърч“.

БСП запазва подкрепа от 9.6%, а лидерът Корнелия Нинова – 12.2% одобрение срещу 56.1% неодобрение. Готови да дадат гласа си за ИТН са 5.1%, а отношението към лидера му Слави Трифонов е 12% положително срещу 51.6% отрицателно.Партията все още има някакви шансове да успее да излъчи поне един евродепутат на предстоящите евроизбори, като изборната бариера е 5.88%.

Общо  7.7% са решените да подкрепят извънпарламента партия, а 12.2% се колебаят за кого да гласуват.

“През първия си деветмесечен период трудно сформираната (не)коалиция запази едно и също, относително ниско равнище на обществено доверие. На фона на подкрепа на около една пета от българските граждани, неубедителните действия по заложените приоритети, както и напрежението в навечерието на очакваната ротация, повишават  критичните оценки за дейността на институции, партии и лидери“, коментира “Алфа рисърч“.

Същевременно, опозицията и президента не успяват да привлекат по-високо доверие и така парламентарното мнозинство се оказва в ролята и на най-силния си критик, както и на алтернатива на самото себе си.

Дейността на кабинета се ползва с одобрението на 21.1% от българите – колкото е била и стартовата му подкрепа от преди девет месеца. По-значима е динамиката в неодобрението, което нараства от 37% при сформирането му до 52.9% към момента.

Одобрението за премиера в оставка Николай Денков: е 23.6% в сравнение с 26% при встъпването в длъжност и ръст на неодобрението от 30% до 42.4% за същия период.

Мария Габриел, която се очаква да поеме поста на министър-председател, е сред малкото политически представители в страната с позитивен рейтинг – 34.7% положителни срещу 25.2% отрицателни оценки.

Очакванията за дейността на кабинета “Габриел“ са преобладаващо неутрални, но благодарение на персоналното доверие към нея оптимизмът надделява над песимизма: 20% смятат, че правителството ще работи по-добре срещу 15%  – че ще работи по-лошо.

Независимо от (не)коалиционното напрежение, най-голяма част от обществото (40%) смята, че правилното решение за страната е ротацията да се  състои. Други 27%, основно избиратели на БСП, „Възраждане“, но ичаст от ДПС, виждат по-добър изход в избори 2 в 1 заедно с европейските, се казва в проучването.

Доверието в парламента е замръзнало на 7% одобрение и 62% неодобрение. Отношението към настоящия му председател Росен Желязков е по-позитивно в сравнение с това към институцията – 21% положителни, 52% неутрални и 27% отрицателни оценки. По-сдържани са очакванията към вероятния следващ председател на НС Атанас Атанасов – 13% положителни, 46% неутрални и 41% отрицателни.

Президентът Румен Радев запазва равнището си на доверие от края на 2023г.– 39% одобрение срещу 38% неодобрение и 23% неутрално отношение. За разлика от първия му мандат, когато ветрилото на обществена подкрепа за него беше значително по-широко, към момента тя идва основно от позиционирани вляво и споделящи проруски нагласи избиратели – на БСП, Възраждане, Левицатаи негласуващи.

Оценките за работата на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов остават на нивото на неговите предшественици – 5% положителни, 52% отрицателни и 43% неутрални.

“Напрежението в съдебната система през последните дни ескалира с нови разкрития за мрежи от зависимости.  Което за пореден път остро поставя въпроса къде обществото вижда корена на проблемите“, коментира “Алфа рисърч“.

Едва 4% смятат, че разкритията засягат криминални действия и изнудване на ниско ниво, други 17% твърдят, зависимостите достигат до висшите етажи на прокуратурата и съда. Мнозинството, 70%, са на мнение, чe в тези мрежи са замесени и политици. Което е още един източник на ерозия на доверието към политическата класа.

Прекъсването на този порочен кръг се вижда в радикални действия с ясни и прозрачни последствия. Според обществото рецептатавключва осъдителни присъди на виновни магистрати и политици (66%), разкриване на замесените политици (55%) и оповестяване на имената на висшите представители на съдебната власт, които са ходили в закритите клубове и са предрешавали хода на делата (49%).

Силно негативно отношение към Путин

В българското общество доминира мнението, че за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални е отговорен режимът в Кремъл. Независимо от опитите да се държи в неизвестност конкретната причина и така да се размие отговорността, за 58% от пълнолетните българи действията на управляващите в Русия са довели до физическото премахване на критика на Путин, коментира „Алфа рисър“.

На противоположното мнение са 20%, а други 22% се затрудняват да преценят.

Сред симпатизантите на всички партии у нас, с изключение на тези от „Възраждане“ доминира разбирането, че управлението в Кремъл е отговорно за смъртта на опозиционера и че президентските избори няма да са честни.

Премахването на реалната опозиция, било то физически или административноводи до убедеността на 55% от българите, че президентските избори в Русия няма да бъдат свободни и честни. Оптимизъм за честни избори изразяват едва 18%, а за 27% ситуацията остава неясна.

Във външнополитически план войната в Украйна продължава в значителна степен да вълнува българите и близо 2/3 споделят, че са я обсъждали с близките си през последните няколко седмици. Агресията на Русия е не само тема за разговор, но и повод за сериозни притеснения сред преобладаващата част от българите (58%) с опитите си да отслаби ЕС и НАТО, към които принадлежи и България.

На този фон управлението на Владимир Путин продължава да се разглежда негативно. Нагласите към него радикално се промениха след нападението над Украйна, а смъртта на Навални ги затвърждават. Към днешна дата неодобрението на българите към Путин достига 62% срещу 20% одобрение.

“Въпреки политическите скандали и кризи у нас, събитията свързани с управлението в Русия ни помагат да си дадем сметка, че България е извървяла дълъг цивилизационен път в парламентарната демокрация, а принадлежността ни към ЕС и НАТО са предпоставка за икономически просперитет, споделяне на ценности и гаранции за сигурността“, к “Алфа рисърч“.

Настоящото изследване е проведено в периода 27 февруари – 3 март 2024 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

 

 

 

 

 

 

Източник: mediapool.bg

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!