BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Оскар: Всяко трето дете е с конюнктивит след грип

Всяко трето дете е с конюнктивит след грип. Това каза за btvnovinite.bg проф. Александър Оскар, началник на Очна клиника в Александровска болница.

Въпреки че грипните вируси обикновено причиняват заболяване на дихателните пътища, някои грипни вируси засягат и очите. Наблюденията на проф. Оскар показват, че през последните две-три седмици се завишава честотата не само на децата, но и на възрастните с такъв тип оплаквания.

„Лигавицата на носоглътката е свързана с тази на очите. Ето защо тези възпаления често се допълват. Когато детето е със запушен нос или със зачервено гърло, страдат и очите. Това е нещо нормално и се наблюдава често в нашата клинична практика“, поясни проф. Оскар.

Той обаче подчертава, че това не е бактериален конюнктивит. „Става дума за токсоалергична реакция, която може да е отдалечена във времето, т.е. може да се развие след отшумяването на основните симптоми свързани с грипа“, поясни още специалистът.

„При вирусни заболявания се развива една реакция, която е свързана със зачервяване, сълзене, дразнене на очите. Човек може да има усещането за чуждо тяло в около. Добре би било да се знае обаче, че тези възпаления не са заразни, защото не са с бактериален характер. Често в практиката се изписват антибиотици, но това не помага, а само влошава състоянието на пациента“, обяснява още проф. Оскар.

Той препоръчва очите да се почистват със стерилни кърпички или да се измират с физиологичен разтвор, който може да се капе и директно в окото.

 

„В нашата клинична практика се сблъскваме предимно със сериозна дехидратация на децата в следствие на заразяване с грип. До нея се стига след продължителен фибрилитет, т.е. когато детето с дни поддържа висока температура. Това не е тежко усложнение, но все пак се налага болнично лечение, за да се проведе венозна рехидратираща терапия“, обясни д-р Надежда Римпова, която е началник на отделението по детски болести в болница „Софиямед“.

Тя посочи също така, че сред по-тежките усложнения на грипа са пневмониите, но засега в тяхната клиника това е рядкост. „Но това не означава, че не се срещат“, допълни тя. Според д-р Надежда Римпова не липсват и деца с по-тежко протичащи отити и ринити след заразяване с грипен вирус А.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!