BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От „Изправи се.БГ“ ще върнат разликата между 1 и 8 лева от партийната субсидия в държавния бюджет

Депутатите от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ в 45-ото Народно събрание ще върнат разликата между един и осем лева от партийната субсидия в държавния бюджет. Това обяви пред журналисти председателят й Мая Манолова преди среща със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов в Министерство на правосъдието, предаде БТА.

Манолова уточни, че с министър Стоилов ще обсъдят процедурата, по която въпросната субсидия може да бъде върната в бюджета.

„Такава се дължи според действащия закон за периода от 4 април до 11 юли. Както заявихме в парламента, гражданската платформа „Изправи се.БГ“ ще върне държавната субсидия за разликата между един и осем лева в държавния бюджет“, обяви Манолова.

Тя припомни, че подкрепят предложението на „Има такъв народ“ за намаляване на партийната субсидия на един лев и волята на българските граждани, изразена по време на референдума през есента на 2016 г. Манолова съобщи, че очаква от министър Стоилов да представи и резултатите по повод сигнала й, депозиран в Министерство на правосъдието, относно състоянието на затворите и арестите в страната.

Манолова припомни, че като председател на комисията по ревизията в 45-то НС е внесла такъв сигнал и очаква информация за това предприети ли са действия по проверка и какви са резултатите тях.

Манолова информира, че през тази седмица ще се срещне и с министъра на енергетиката във връзка с повишаването цената на тока и парното.

„Ще настояваме министъра на енергетиката чрез ВАП да предприеме действия за атакуване на тези решения“, заяви Манолова.

Тя съобщи, че днес ще бъде поискана среща и с министъра на регионалното развитие и благоустройството по повод информацията, изнесена от комисията по ревизията за работата на държавното дружество „Автомагистрали“ и на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Не ни е известно да са предприети някакви действия за изясняване на истината. Става дума за близо пет милиарда лева, които се разпределят за пътно строителство, без обществени поръчки. Вместо проверка и пълна информация, за това, какво се е случвало в АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД, ние сме свидетели на едни назначения, които будят повече въпроси, отколкото отговори“, коментира Манолова.

Относно цялостната й оценка за служебния кабинет, Манолова коментира, че подкрепят действията на една голяма част от министрите, защото по думите й те „съвпадат с очакванията на българските граждани“.

Тя отбеляза като положителни действията по ревизия, предприети от служебните министри на икономиката, финансите, както действията на здравния министър за приоритетна ваксинация на най-уязвимата от COVID-19 група на възрастните хора, както и тези на вътрешния министър – Бойко Рашков.

„Решителни действия демонстрира и министъра на МВР. Там се предприемат и кадрови промени, което е нормално. ГЕРБ много се възмущават от тези кадрови промени, но трябва да си спомнят, какво направиха 2009 г. В целия сектор „Сигурност“ тогава беше направена чистка, която никога не е правена“, каза Мая Манолова.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!