BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отменят събора в Юндола заради африканската чума

991-ratio-prase-praseta

Второ огнище на заразата във Велинград, глобяват стопани, които не допускат инспектори в имотите си.

Второ огнище на африканска чума по свинете е регистрирано на територията на Велинград в Държавно горско стопанство „Алабак“, съобщи БНР.

Достъпът до заразената зона ще бъде ограничен, съобщи областният шеф на Агенцията по храните д-р Петко Митев. Традиционният народен събор, който се провежда в местността Юндола в неделя, 25 август, ще бъде отменен. На контролираната територия от 200 квадратни километра с радиус 8 км се забраняват дърводобивът, брането на гъби, билки, туризмът.

В района попадат няколко селища над Велинград и едно населено място на територията на Благоевградска област.

Ограничителните мерки са за срок от два месеца, в които здравните инспектори ще продължават претърсването на инфектирания район, подчерта д-р Митев. Проверките за наличие на прасета в дворните стопанства трябва да приключат утре, като констатираният брой на животните се очаква да се окаже поне два пъти поголям от заявените от собствениците едва 1 500. Съставени са и два акта за административно нарушение за отказ на стопани да допуснат ветеринарните органи до съответните обекти.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!