BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Опашки за бързи тестове се извиха пред лабораториите в Благоевград, неваксинираните плащат по 10 лв., за да отидат на работа

Опашки за антигенни тестове се извиха вчера пред 4-те лицензирани лаборатории в Благоевград. Редяха се неваксинирани граждани, които се нуждаят от „зелен сертификат“, за да отидат на работа. Служителите в лабораториите също минаха на ново работно време – от 7 до 17 ч.

„От сутринта имаше голямо струпване на хора, които чакаха да си направят тест, за да отидат на работа. Напрежението е огромно, хората се дразнят,  карат се помежду си, системата блокира, по едно време информацията изчезна. Имах чувството, че сме като „на война“, обясни пред репортер на „Струма“ началникът на микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова. Равносметката от вчерашния ден само в тази лаборатория е: 94 бързи теста, от които 3 са се оказали положителни, и 103 PCR теста, от които 53 са положителни.  Цената на антигенния тест е 10 лв., който важи за 48 ч., след което хората, които не желаят да се ваксинират, но трябва да са на работа, отново ще трябва да си направят нов антигенен тест.  „Към момента, тези, които си правят бързи тестове, казват, че са съгласни да си плащат, но няма да се ваксинират. Не искат да слушат медицински аргументи“,  добави д-р Иванова.

Нови 2500 безплатни антигенни теста за Ковид-19 бяха раздадени вчера от РЗИ в 10 лаборатории в Благоевградска област. „Има голямо търсене на бързи антигенни тестове, защото хората трябва да ходят на работа. Очаквахме по- голямо количество от Министерство на здравеопазването още в понеделник, но не бяха доставени. Най-вероятно ще ги получим скоро, защото бързите тестове свършват бързо. Жалко е, че няма такъв интерес към ваксините. Много по- голямо трябва да е ваксинационното покритие сред учителите и лекарите, за да работят в безопасна среда. Има известно покачване на бустерните дози, вече са 282, трета игла си правят предимно лекари. Аз все още не съм си поставил допълнителна трета доза, защото имам антитела от ваксините”, заяви за „Струма“ началникът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Ситуацията в болниците в Пиринско остава тревожна, като през почивните дни хоспитализираните надхвърлиха 330. Най-голямо е натоварването в МБАЛ – Благоевград, където вчера болните с коронавирус бяха 95,  след нея се нарежда Югозападната болница – с 88 пациенти, болница ПУЛС – с 59, МБАЛ – Гоце Делчев с 41, МБАЛ – Разлог – с 36, тубдиспансерът с 10 и онкоболницата с  3- ма, като данните се променят за часове заради динамичната ситуация. 15 са болните в тежко състояние, които са на лечение в интензивните отделения. 13 са загубилите битката с коварния вирус през почивните дни. Служителите на РЗИ започват засилени проверки относно прилагането на „здравните сертфикати“ в търговски и публични обекти на закрито, където има струпване на повече хора, чийто гратисен период за въвеждането им изтече вчера. Без сертификат ще се влиза само в хранителните магазини, банките, аптеките, държавните институции и при посещение при лекар.

 

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!