BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняем, убил майка си по особено мъчителен начин

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 58-годишния Р.С. за умишлено убийство, извършено от него по особено мъчителен начин. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 116, ал. 1, вр. чл. 115 от НК.

Към 2020 г. обвиняемият Р.С. живеел с 81-годишната си майка – М.С., в гр. Сандански. От няколко години мъжът упражнявал психически и физически тормоз върху възрастната жена. Повод за това били наследствените имоти, като обвиняемият настоявал тя приживе да му прехвърли своя дял. Особено агресивен Р.С. ставал след употреба на алкохол.

При посещенията на майка си братът на обвиняемия – П.С., няколко пъти установявал синини по цялото ѝ тяло. Разбрал от нея, че те са вследствие на побои, периодично й нанасяни от Р.С. Въпреки това жената отказвала да съобщи за тях на правоохранителните органи. П.С. разговарял с Р.С., като го предупредил, че ще сигнализира полицията за действията му спрямо майка им. Обвиняемият обещал повече да не й посяга.

Късно вечерта на 11.03.2020 г., след употребено голямо количество алкохол, Р.С. се прибрал вкъщи. Отишъл при майка си отново да разговарят за наследствените имоти, като се държал агресивно. След двучасов словесен тормоз, обвиняемият започнал да й нанася силни удари с ръце и крака по лицето, главата и тялото. Пострадалата получила кръвотечение от устата, носа и на ръката. Оставяйки майка си в окаяно физическо и психическо състояние, насилникът легнал да спи.

След като се събудил на другия ден Р.С. отново отишъл при М.С. Видял, че тя има синини по лицето и врата, засъхнала кръв по устата, но въпреки това предизвикал скандал и й нанесъл побой. Преустановил го едва когато видял, че майка му се влошава. Оставяйки я сама вкъщи, тръгнал на работа.

Няколко часа по-късно М.С. била открита в безпомощно състояние от другия й син, който подал сигнал за случилото се на телефон 112. На място пристигнали полицейските служители. Пострадалата била транспортирана в болница. Извършителят на деянието – Р.С., бил установен и задържан.

Поради установена черепно-мозъчна травма на жената се наложило специализирано лечение по спешност в столична клиника по неврохирургия. В резултат на провеждането му състоянието ѝ постепенно се подобрило и на 04.04.2020 г. тя била изписана. Въпреки това, 10 дни по-късно тя се почувствала зле. Без да излиза от кома, на 21.04.2020 г. М.С. починала в болнично заведение.

Според заключението на изготвената по делото съдебномедицинската експертиза, смъртта на пострадалата се дължи на хронична и остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, вследствие на установените травматични увреждания – тежка в началото хронифицирала черепно-мозъчна травма, съчетана с гръдна травма с фрактури на ребра и последвалите усложнения от тях. Вещите лица посочват пряка причинно-следствена връзка между травматичните увреждания и нанесения побой, довели до усложненията на състоянието на пострадалата и смъртта й.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото. Понастоящем обвиняемият Р.С. е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!