BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

(НА ЖИВО): ЦИК обяви официално партиите за изборите

Централната избирателна комисия обяви офинално кои партии и коалиции ще борят сили за 46-ия парламент. Общо 18 партии и 9 коалиции ще се борят за места в парламента на изборите през юли. Проверка е установила, че една от партиите, подала документи, няма необходимия брой подписи. Текат проверки за още 3 партии, след което официално те ще бъдат оповестени. Срокът, в който желаещите можеха да се регистрират, изтече вчера.

До ЦИК са изпратени множество запитвания дали е възможно хората, които са на почивка, да гласуват. На 25 май е изпратено запитване до регионалния министър, която трябва да посочи какви документи ще са необходими на избирателите за временна регистрация в мястото, където ще почиват.

В ЦИК се проведе и експеримент с гласуването с машина. Установено е, че при интензивна натовареност в секциите, вота си успяват да дадат 75 избиратели за час. Голяма част от гласувалите днес за първи път го правят с машина. На някои от тях е поставена задача да гласуват за партии, които се намират на втора страница, да се връщат и да променят вота си. Идеята на това е била да се симулира забавяне. Такъв експеримент ще се проведе в Доброславци и в Сливница.

„Резултатите от експеримента са умерено оптимистични. На базата на тези тестове, ще излезем с анализ и становище за възможностите да проведем нормални избори”, заяви Цветозар Томов.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!