BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 50 заведения и хотели в зимните ни курорти не са издавали касови бележки

Над 50 заведения и хотели, работещи в зимните ни курорти, не издават касови бележки или документите за продажба не отговарят на изискванията. Това установиха данъчните инспектори на НАП при масови проверки в Банско, Разлог, Добринище, Баня, Семково, Боровец, Пампорово, Чепеларе, Девин и Смолян.

На десет от нарушителите е наложена административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 1 месец, а останалите ще бъдат санкционирани с глоба. Сред установените нарушения са и разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата.

Общо 46 служители на „Фискален контрол“ са проверили 550 търговски обекта в зимните курорти само за 10 дни по време на априлската ваканция. В рамките на контролната кампания, данъчните инспектори са извършили т.нар. явно наблюдение, което означава, че те са се легитимирали и в продължение на няколко дни са присъствали в заведението или хотела. Така фискалните контрольори са проследили постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. В проверките се е включил и т.нар. „таен клиент“, чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

„Главният фокус на проверките е отчитането на приходите от продажби на стоки и услуги в заведенията и хотелите в курортите. Неиздаването на касова бележка, без значение за каква сума е, може да доведе до сериозни санкции, включително и запечатване на обекта за срок до един месец. Съветваме всеки потребител да изисква касов бон при заплащането на стоки или услуги, тъй като това е документът, който може да му помогне да защити потребителските си права“, каза Георги Димов, заместник изпълнителен директор на НАП.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!