BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Антон Петров: Без индустрия няма България, има бедност и хиперинфлация

„Правителството е решило първи да изтичаме пред строя и да не си платим газа“, казва председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия

Най-големият нонсенс е, е на 5-и говорим какво се е случило от 1-ви, какво ще ни се случи да платим след това, коментира в интервю за БНР Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия.
„В момента купуваме един продукт, който няма цена, която ще ни бъде казана на 10-и, евентуално. Кое предприятие може да си позволи този лукс – да работи при такива условия, да сключва сделки, като не знае колко ще му струва суровината и енергията, с която работи“, посочи Петров в предаването „Преди всички“.

„Пазарът беше доста плитък, основно на руски газ в България. Промяната е за всички. Имаме годишни договори с „Булгаргаз“, на това разчитахме – че имаме стабилност, предвидимост, може да се планира, може да се бюджетира. При едно голямо предприятие да не знаеш колко ти струва енергията и суровината и да произвеждаш, това е пагубно, това е смърт“, изтъкна Антон Петров.

Според Петров „правителството е решило първи да изтичаме пред строя и да не си платим газа, първи решихме, че ще сме крайни, ще сме силни и ще спрем тези доставки“, но изведнъж, от днес за утре, „няма предприятие в света, което да може да понесе такъв шоков удар – 30-35-40% увеличение на цената на газа“.

„Много сме малки, много сме беззащитни, за да имаме толкова крайни позиции. Нашата икономика е най-слабата в цяла Европа, не може да понесе такива натоварвания“, допълни Петров.

„Ако искаме да имаме икономика, трябва да бъдем сравними с нашите поне европейски конкуренти. Такива цени за предприятията в Европа, може да се провери, няма. Всички получават газа на други цени – или чрез компенсации, или чрез таван на цените или чрез други механизми. В България досега не сме поставяли проблема с газа, защото цената на „Булгаргаз“ беше конкурентна, но когато говорим за скок от 30-40%, тя вече далеч не е неконкурентна, предупреди Антон Петров.

„Говорим за реална икономика, за реални факти, за реални възможности. Без индустрия, без икономика, няма страна, няма България, няма бъдеще. Има бедност и хиперинфлация.“

Решението за протеста е много крайна мярка и израз на отчаяние, изтъкна Петров.

 

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!