BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе предложение за промени в Закона за съдебната власт

В качеството си на министър на правосъдието внесох в Министерския съвет предложение за промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Законопроектът урежда статуса на работещите в тях съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава. Това съобщава в профила си във Фейсбук министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

„Демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава. Това е битка, която поведоха гражданите през 2020 г. на площадите. Това е битка, която продължаваме стъпка по стъпка по пътя към връщане на усещането за справедливост в българското общество. Това е съдебната реформа“, посочва тя.

„Въпреки че остава встрани от светлините на прожекторите, законопроектът предвижда още една важна промяна. Предлага се отмяна на “кариерните бонуси” за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници. Трябва да бъде прекратено това несправедливо преимущество за кариерно израстване – кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати“, изтъква министър Йорданова.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!