BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Адио, Барселона! Ти си, Гешев!

 

Прокуратурата не може повече да се скатава, след като получи куп доказателства от Испания по разследването за пране на пари, в което се замесва и името на Бойко Борисов

Колкото и да им се иска на всички участници, а и на всички разследващи в България, „Барселонагейт“ няма скоро да бъде забравен. И ще трябва да се дадат отговори на някои от основните въпроси, които вече две години се задават от медии и евродепутати, но се подминават от прокуратурата. Едва ли обаче някой е очаквал само за десетина дни да има такова бурно развитие по почти замрялото разследване. Първо премиерът Кирил Петков публично поиска прокуратурата да каже какво е свършила досега. После МВР получи справка от испанските си колеги какво те са разбрали. Накрая прокуратурата изненадващо призна, че от Испания са й пратили 219 страници доказателства. Тепърва обаче щяла да превежда и анализира материалите. Като се знае скоростта, с която досега хората на Иван Гешев действат, няма основания за голям оптимизъм колко бързо ще се случи това.

Скандалът избухна на 21 февруари 2020 г., когато един от водещите испански вестници – „Периодико“, публикува информация за къщата в Барселона, разследването на испанската полиция за пране на пари и подозренията за участие на тогавашния премиер Бойко Борисов. Прокуратурата сколаса да разпита Борисов едва през октомври 2020 г. А европейската заповед за разследване, по която сега получава материали, е изпратена на испанците година по-късно – през октомври 2021 г.

 

Какви са безспорните факти

 

През две фирми – Numi Invest SL и Ema BGS SL, регистрирани в Испания, са минали големи парични потоци с неясен произход, с които са купени луксозен бутик и внушителна къща в Барселона. И с двата имота се разпореждат Борислава Йовчева, бивша манекенка и носителка на титлата „Мис Бикини“, и нейното семейство, за които не е известно да имат законни доходи за подобни начинания. Парите за покупките се осигуряват от хора, близки на бившия вече премиер Бойко Борисов. Има и твърдения, че той е баща на дъщерята на Йовчева – Ема.

През февруари 2020 г. „Периодико“ публикува информация, че полицията в Каталуня и специализираното звено за борба с корупцията към прокуратура разследват дали премиерът по това време Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Разследването е започнало по сигнал на неправителствената организация БОЕЦ и е продължило близо година. Българската прокуратура също бе сезирана от БОЕЦ и от евродепутата Елена Йончева. Миналото лято испанските власти прекратиха своето разследване с мотива, че българските им колеги са много по-напреднали от тях. Оттогава по темата имаше пълно мълчание. До 1 февруари 2022 г., когато вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че в ДАНС в края на януари са получени материали от Испания за „Барселонагейт“, в които се твърди, че най-вероятно наистина става дума за пране на пари.

След публикациите започна бързо замитане на следите. Борислава Йовчева и дъщеря й се изнесоха от къщата в Барселона, която бе обявена за продажба. Според сътрудника на разследващия сайт „Биволъ“ в Испания Ангел Ангелов къщата е закупена от испански бизнесмен на 26 май 2021 г. за 1 745 000 евро.

Бутикът бе затворен и продаден на българската компания “ВиБиДжи Енерджи”, собственост Росица Велкова – някогашен експерт на ГЕРБ, приближена на Цветан Цветанов. Още същия ден тя го прехвърля на Десислава Спасова, съпруга на Светослав Спасов, който е някогашен консултант и персонален астролог на премиера Бойко Борисов, станал по-късно посланик във Виена.

Йовчева успя да се омъжи, а може би и да се разведе. Избраникът й се оказа Йордан Христов, дългогодишен партньор по тенис на премиера Бойко Борисов, който по документи се води представител на фирмата, инвестирала 2 млн. евро в бутика й в Барселона. Ивайла Бакалова, друга „Мис България“, обяви, че е помогнала на Йовчева да се премести в Дубай, защото „това е един вид семейство за г-н Борисов, въпреки че той отрича“. Според испанските власти Йовчева и дъщеря й вече са в Рим.

Какво са установили испанците

 

В справката, изпратена от Испания на ДАНС по линия на Интерпол, с която „Сега“ разполага, се прави заключение, че има доказателства, че в случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро. „Има множество индикатори, свързани с корпоративни трансакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро“, се казва в документа.

Справката от 21 страници се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Обилно се цитират и медийни публикации, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна“. „Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов“, пише още в материалите.

Предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро – къща и бутик. Според тях средствата са със съмнителен произход и са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции, като за тази цел са използвани фирмите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските трансакции са от различен вид, като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили и др.

Управител на Ema BGS е бащата на Йовчева – Георги Йовчев. Фирмата, притежател на луксозен бутик в центъра на Барселона, е основана през 2013 г. През 2015 г. тя е увеличила капитала си с около 2 млн. евро. Средствата са дошли от кипърската фирма Palms Enterprises Overseas LTD. До 28 юни 2018 г. фирмата Ema BGS SL е притежавана от бащата на Йовчева и Palms Enterprises Overseas LTD. След това те продават дяловете си на испански адвокат. Фирмата в крайна сметка е прехвърлена на свързани с ГЕРБ хора, а бутикът в Барселона е затворен.

„От наличните до момента данни е видно, че произходът на средствата (увеличението на капитала и прехвърлянето на бизнеса на обща стойност 2.3 млн. евро), използвани за придобиване на бизнеса, не може да бъде установен. Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, тъй като не са декларирани в баланса на дружеството“, пишат испанците.

Капиталовите инжекции към Ema BGS SL са правени от лица, за които няма информация, която да потвърди законен произход на средствата. „Испанската фирма сменя собствениците си в кратък период, но всички замесени лица имат някаква пряка или непряка връзка с министър-председателя на България“, се казва още в доклада на испанците.

Numin Invest SL се занимава с недвижими имоти и е регистрирана на един адрес с Ema BGS SL в Барселона. Прословутата къща е част от нейния капитал. Във фирмата дялове имат Йовчева и баща й, но основният капитал е на Александър Чаушев и партньорката му Яна Горанова. Точно през Чаушев, който е бивш директор в „ЛУКойл България“ и приближен на Валентин Златев, е и връзката с Борисов, която правят службите. От 2013 до 2016 г. дружеството декларира 70 000 евро загуби.

Покупката на къщата в Барселона през 2013 г. е най-важната финансова трансакция за дружеството. Луксозният имот е платен с депозит от 300 000 евро и с два чека за 100 000 евро и 2,5 млн. евро. Отделно има 232 000 евро такси, вероятно платени от Чаушев и Горанова. Според испанците Numin Invest SL няма търговска дейност и следователно е само холдингова компания, създадена с цел прехвърляне на активи и капитал от трети страни. „Настоящите наематели (Борислава Йовчева и семейството й) нямат никакви отношения с Александър Чаушев и неговата съпруга и за целите на това разследване няма никакво логично обяснение на факта, че този имот служи за жилище на тези лица. Следователно най-очевидната хипотеза е, че реалният собственик на чуждите капитали не са Александър Чаушев и неговата съпруга, а някой, който има връзка с реалните обитатели на имоти“, пише в доклада.

След извършено наблюдение на къщата разследващите в Испания стигат до извода, че имотът се ползва от Борислава Йовчева, дъщеря й, родена през 2012 г., и родителите й. Справка в общинския регистър на жителите потвърждава тази информация. „Въпросният имот може да се класифицира като луксозен, намира се в скъп квартал на Барселона, разполага с частна охрана и модерни системи за видеонаблюдение“, пише в доклада, в който са приложени и снимки на къщата, както и на бялото порше, с което Йовчева се придвижва. Детето посещава обществено училище и като негов единствен настойник е посочена Йовчева.

Полицията в Испания е следила и луксозния бутик. Установено е, че Йовчева ходи там рано, не обслужва клиенти, т.е. отговаря за управлението на магазина. Баща й също е засичан да отваря магазина и да дава инструкции на служителите.

Ema BGS SL е декларирала загуби за 2014 и 2015 г. за 1,225 млн. евро, но е собственик на ползваното от Йовчева порше. Колата, оценена на повече от 70 000 евро, е придобита с договор за лизинг през февруари 2017 г. с Banco Sabadell – разход, който е в противоречие с декларираното в годишния отчет на дружеството. Това обстоятелство на практика представлява търговски банкрут на дружеството, обясняват испанските власти.

„От обществено достъпната данъчна информация за приходите на Борисов в България не може да се предположи как той може да си позволи такива парични инвестиции в Испания. Това може да се заключи и от информацията, публикувана от КПКОНПИ“, пише още в справката. В нея се напомня, че Борисов винаги е отричал да има къща в Барселона. Но и се сочи, че „въпреки това от събраната информация и проведените разследвания може да се заподозре връзка между Борислава Йовчева и малолетната и българските средства, свързани с Борисов“.

Какво е свършила българската прокуратура

 

Не е много ясно защо испанците смятат, че българските им колеги са по-напреднали в разследването, защото от прокуратурата досега няма информация, потвърждаваща това. Разбра се, че са издадени две европейски заповеди за разследване до Испания. По едната, по която испанците изпратиха 219 страници доказателства, са изискани материалите по две конкретни разследвания, провеждани от прокуратурата в Барселона и Специализираната прокуратура в Мадрид, които имат връзка с разследването тук – разкриване на банкова тайна, разпити на свидетели, установяване на парични потоци. Какво се иска с втората, не е ясно. Не е ясно и доколко доказателствата, изпратени на прокуратурата, съвпадат със справката, получена от ДАНС. Направи впечатление обаче опитът на прокуратурата да омаловажи справката. Беше обяснено, че тя представлява някакви хвърчащи листове без подписи и печати, без посочване от кого и с каква цел са изготвени. Спецпрокурорите няколко пъти натъртиха, че за първи път в кариерата си са виждали такова нещо. При това справката била на английски, а не на испански. И тепърва ще се превежда.

Прокуратурата твърди, че са разпитани всички замесени в скандала лица, включително Борислава Йовчева. Разследването е на 90% приключено, каза говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Предстои да се анализират новопристигналите 219 страници и ако след това се наложи, да бъдат направени разпити на нови свидетели или преразпити на вече разпитани лица. Готова е и финансовата експертиза по делото, но прокуратурата отказа да я коментира.

В НАП текат няколко ревизии на хора, замесени в скандала, стана ясно от отговори на агенцията до БОЕЦ. Единият от проверяваните е Георги Йовчев, баща на манекенката Борислава, за когото се установява дали има задължения за периода 01.01.2015 г. – 31.12.2020 г. От писмото, подписано от шефа на НАП Румен Спецов, става ясно, че с оглед изясняване статута на Георги Йовчев и извършените от него разходи и придобивания на имущество и доходи на територията на Испания на 08.11.2021 г. е образувана административна процедура за обмен на информация между компетентните органи на България и Испания, поради което производството е спряно. Към настоящия момент отговор по направеното запитване не е получен.

Възложена е ревизия и на собственика на фирмата „Спортни имоти Приморско“ и представител на Palms Enterprises Overseas LTD Йордан Христов, който междувременно сключи брак с Мис Бикини. Проверката спрямо него касае единствено 2020 г. и все още не е приключила. Приключила е обаче ревизията на дружеството му, която установила, че „Спортни имоти Приморско“ има допълнителни задължения, които не попадат в обхвана на Наказателния кодекс.

Сред ревизираните от НАП са и бизнесменът Александър Чаушев, който се афишира като собственик на къщата в Барселона, близкият до Борисов – Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя, както и бившият директор на „Лукойл България“ Валентин Златев. Техните ревизии не са приключили към настоящия момент.

Не е известно да е правена ревизия на Бойко Борисов. Но пък изненадващо се оказа, че НАП проверява депутата от ДПС Делян Пеевски по скандала. По неизвестни причини неговата ревизия обхваща само 2020 г., приключва светкавично – за месец и половина, и установява, че той не дължи нищо.

 

Какво твърдят замесените в скандала

Бойко Борисов

От самото начало бившият премиер твърди, че няма нищо общо със скандала. „Нямам къща в Барселона, не съм имал, няма и да имам“, обяви той и след публикуването на установеното от испанците. Според него това е „пореден опит да бъдем шантажирани и дискредитирани, разконцентрирани и извадени от равновесие“. Той смята, че управляващите следват принципа „като няма хляб, дайте им зрелища“.

Борисов обаче изобщо не е толкова категоричен в отричането на връзката си с Йовчева. На въпрос дали я познава той казва: „Не се занимавам с личния живот. Това да познаваш някого или не не те прави замесен в каквото и да е. Не е хубаво един мъж да коментира кой кого познава, че стават бели“. Попитан има ли дете от нея и дали би си направил тест за бащинство, бившият премиер отвърна: „Знаеш ли колко проблеми могат да се създадат в държава, ако искат тестове за бащинство на всички деца? А и на тая възраст знаете ли колко трудно се прави тест за бащинство“.

 

Александър Чаушев

Пред „24 часа“ той потвърждава, че къщата е негова. „Закупих имота в Барселона преди няколко години за 3 милиона евро с цел инвестиция. Оттогава я отдавам под наем къщата чрез брокерска фирма“, обяснява Чаушев. Той потвърждава, че Борислава Йовчева е живяла там като наемателка за няколко месеца, но не я познавал лично.

Чаушев казва, че за последно се е виждал с Бойко Борисов, преди той да стане премиер. „Познаваме се служебно. Навремето той беше собственик на голяма охранителна фирма”, обяснява бизнесменът. Той твърди, че не е бил разпитван от властите в Испания. „Още преди да купя имота в Барселона, сам поисках да ми се направи проверка за произхода на средствата. Не са ме търсили около разследването, проверих 10 пъти. Оставил съм координати при адвокати, брокери, на самия адрес в общината. Никой не ме е потърсил“, казва Чаушев.

 

Йордан Христов

Пред „Биволъ“ Христов обяви, че бракът му с бившата манекенка бил грешка, а детето не е негово. Той отрича даже да е инвестирал пари в модния й бизнес, въпреки че по документи представлява фирмата, наляла там 2 млн. евро. На въпрос за отношенията му с Бойко Борисов бизнесменът заявява, че не го е виждал от 20 години и „затова, че съм играл пет пъти тенис с тоя, ме изядоха, само ядове и вреди съм имал“.

Източник: в. Сега

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!