BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Медът е по-ефективен от антибиотиците при детска кашлица

Той е не само познато от миналото лекарство: медът ефективно намалява кашлицата при деца, установява ново проучване.

Вдигнете ръка, ако някога ви е било препоръчвано да изядете чаена лъжичка мед или го добавите към чая си, за да облекчите неприятната кашлица. Особено ако сте живели на село, вероятно бабите и дядовците постоянно са ви казвали да ядете повече мед, за да се предпазите от настинка или да успокоите хриптящото гърло. И сега, проучване, проведено от Оксфордския университет, е тук, за да подкрепи тези твърдения.

Проучването, публикувано в списание BMJ, установява, че когато децата имат кашлица, медът, когато се консумира в чиста форма, без добавки, е изненадващо полезен за облекчаване на симптомите на инфекции на горните дихателни пътища благодарение на своите антимикробни свойства.

„Той осигурява широко достъпна и евтина алтернатива на антибиотиците“, установяват изследователите, добавяйки, че намалява честотата на кашлицата и може да „помогне за усилията за забавяне на разпространението на антимикробната резистентност“. Антибиотиците с рецепта остават най-голямата причина за антимикробна резистентност. Появяват се доказателства за ползите от природните възможности вместо лекарства, когато става въпрос за настинки и инфекции на гърлото.

Авторите на проучването също така отбелязват, че освен че е на достъпна цена, това непроменено с времето лекарство също не предизвиква странични ефекти, особено при децата.

Немската професионална асоциация на педиатрите подчертава обаче, че на деца под 1 година не трябва да се дава мед. Това е така, защото медът съдържа бактерии, наречени clostridium botulinum, които могат да произведат токсини в червата на бебето и да доведат до ботулизъм, рядко и потенциално фатално заболяване, което може да причини мускулна и дихателна парализа.

Нагряването на меда също не помага, тъй като така не унищожава надеждно бактериите.

Според асоциацията родителите трябва да бъдат внимателни с лекарства, които потискат кашлицата, и не трябва да се дават на деца без консултация с лекар. Причината е, че ако детето не е в състояние да кашля, слузта може да се събере в дихателните пътища и да затрудни дишането. Ако кашлицата продължи повече от две седмици или ако има температура или задух, родителите трябва да заведат детето си на лекар – или по-рано, ако има съмнение за коронавирусна инфекция. /БГНЕС

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!