BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лято в пълна сила: Горещи кодове следващите дни, после идват бури и гръмотевици

През нощта ще бъде предимно ясно, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В Източна България ще духа слаб вятър от изток-югоизток, в останалите райони ще бъде почти тихо.

В петък (4 август) ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд главно в планините в Западна България ще има купеста, на изолирани места и купесто-дъждовна облачност, и там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб, след обяд до умерен вятър от изток-югоизток.

Синоптиците обявяват жълт и оранжев код за потенциално опасно и опасно време и горещини в цялата страна. Оранжев код с очаквани до 41 градуса ще е в сила за 10 области – Плевен, Велико Търново, Русе, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. В останалата част на България кодът ще е жълт и се очакват до между 35 и 38 градуса, в София – около 36°.

 

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°. Температурата на морската вода е 22°-24°, на север от н. Калиакра – около 18°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала, но вечерта ще започне да се усилва.
В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд в масивите в Западна България ще е с купеста, на изолирани места и купесто-дъждовна облачност и там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа предимно умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра – около 23°.
В събота ще бъде предимно слънчево и горещо, с максимални температури между 35° и 40°. Ще се усили вятърът от източната четвърт. Привечер, под влияние на приближаващ от запад студен атмосферен фронт, над Западна България въздушната маса ще се лабилизира. Ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици и усилване на вятъра; в отделни райони явленията ще са интензивни, очакват се и градушки.
През нощта срещу неделя и в неделя студеният атмосферен фронт ще премине през страната. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места от запад на изток ще има краткотрайни, локално интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Температурите в западната половина от страната значително ще се понижат и преобладаващите максимални там ще бъдат между 23° и 28°, докато в Югоизточна България ще е все още горещо с температури на места до 34°-36°.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!