BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Лафка“ фалира. Скандалното „начало“ на веригата в Благоевград

 

След три дни на слухове и медийни публикации, от днес – неделя – вече е официално: компанията „Лафка Маркет“ АД съобщи, че прекратява оперативната си дейност, а причината за това са промените в Закона за хазарта и въведения държавен монопол върху моментните лотарийни игри, което е довело до значителен спад на продажбите в търовците обекти на дружеството под едноименната марка.

Ето и самото съобщение, като това вече е единствената информация в сайта на „Лафка Маркет“ АД, а страницата във фейсбук на веригата вече не е налична:

Със скоростно приетите преди две седмици поправки в Закона за хазарта, предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, монополът върху лотарийните игри стана държавен и беше даден на Българския спортен тотализатор, а лицензите на частните оператори – „Национална лотария“ и „Лотария България“, бяха отнети. Мажоритарен дял в тях имаше обвиняемият бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков.

Според последното вписване в Търговския регистър от юли миналата година акциите на веригата са разделени между две юридически лица: „Еф Ем Си Джи трейд“ и „Благоевград БТ“. Но като крайно се контролира от основателите на „Винпром Пещера“ и Делян Пеевски, твърдяха няколко източника в началото на годината, припомня седмичникът „Капитал“.

Как Лафка стъпи в Благоевград?

Корпоративният гигант „Булгартабак“ плащаше за павилионите на „Лафка“ в Благоевград от седем до осем пъти по малко на месец, в сравнение с цените, заплащани от дребните търговците в града до 2012 г. Зорко пазената почти пет години тайна бе разкрита изненадващо през 2017 гдина, от документ на районната прокуратура в Благоевград.
Междувременно и регионалният съд на първа инстанция постанови договорът с „Лафка“ да бъде разкрит. Последвалото обжалване и останалите отчаяни опити да избегне това, задълбочаваха подозренията, че сделката е неизгодна и обслужва интереси, различни от обществените.

През 2016 г. общинските  съветници Илко Стоянов, Асен Балабанов и Владимир Елезов и предаването „Господари на ефира“ дадоха под съд отказа на общината да разкрие договора за отдаване на площи на „Лафка“. На първа инстанция с решение № 899 от 20.06.2016 г. съдът нареди на община Благоевград да им предостави договора. Въпреки последвалото обжалване, тъжителите очакват решението и на втора инстанция да реализира надеждата благоевградчани да узнаят съдържанието на зорко пазения документ. Най-скритата информация в него бе именно цената на сделката с „Лафка“. Но тя ненадейно стана известна от съдържанието на писмо, с което Районна прокуратура- Благоевград отказа на общинския съветник Калоян Ханджийски да образува досъдебно производство.

Писмото на прокуратурата указваше, че цената която се плаща на месец за един брой „Лафка“ е точно 89,60 лева. Тази цена е скандално по-ниска от цените, плащани от местните търговци за същите общински петна, които варираха между 500-800 лв. Драстичната разлика в ущърб на общинския бюджет обяснява отчаяните опити на Община Благоевград да скрие от обществеността договора си с „Лафка“.

Смачкване на местните търговци

На сесия от 30 май 2012 година, по предложение за одобряване на петна за поставяне на преместваеми обекти за продажба на тютюневи изделия , захарни изделия, вестници и списания, благоевградските местни парламентаристи решиха да отдадат за срок от 10 години 28 общински търговски „петна“ на дружеството „Булгартабак Трейдинг“ ЕАД без търг или конкурс. Във въпросното решение присъстват всички параметри на бъдещия договор, освен цената. От правна гледна точка, това е най-важният елемент, но въпреки липсата му решение №273 е прието и „Булгартабак Трейдинг“ ЕАД се настанява безпроблемно в областния град. Тогавашният областен управител Костадин Хаджигаев, също не взема отношение срещу решението.

Отдаването на търговски площи на търговско дружество в разрез със законоустановената процедура заплашваше да се окаже едно от най-спорните и скандални решения в историята на Общинския съвет (ОС) в Благоевград. С него местните съветници и екскметът на Общината д-р Атанас Камбитов  съсипаха съгражданите си – местни търговци, които до онзи момент ползват същите търговски площи под наем. Около 40 са фирмите, които през годините са работили на територията на Благоевград преди общинското решение, и всички те през 2012 г. са лишени от право да участват в процедура, за да наемат отново тези площи, тъй като процедура изобщо не е имало.

Почти всички търговци създадоха обединение и заведоха дело срещу община Благоевград. Те настояваха решението на местния парламент за изграждане на 28 временни обекти в града от цигареното дружество да бъде преразгледано. През ноември 2013 година, обаче, решение №10184 на Върховния административен съд (ВАС) позволи на веригата „Лафка” да монополизира пазара на вестници и печатни издания в Благоевград и сложи край на надеждите на местните търговци, че някога ще успеят да възстановят бизнеса си.

По думите на дребните търговци, още пред 2012 са знаели, че дружеството е „чудовището“, което ще изяде хляба на малкия бизнес, но се оказали безсилни да го спрат. Собственикът на една от фирмите, стопанисвали няколко обекта в града, сподели през 2017 гофина, че в резултат на тези обстоятелства е загубил не само бизнеса, но и част от имуществото си, а здравето му е разклатено.

Острата обществената реакция срещу навлизането на „Лафка“ в цялата страна бе продължение на протестите срещу т.нар. „модел #КОЙ“, асоцииран с практиката законите, институциите и правозащитните органи на държавата да обслужват олигархически икономически и политически интереси. Преди 5 години, когато „Табак Маркет“ АД все още държеше правата на марката „Лафка“, изпълнителните му директори Борис Захариев и Иван Биларев определиха критиките срещу веригата като „изцяло неверни твърдения и инсинуации, с което целят да дискредитират марката „Лафка“, както и доброто име и репутацията на „Табак Маркет“ АД“.

Тогава „Лафка“ обвини критиците си, че бранят чужди интереси. „В тази преднамерена кампания, постоянно се повтаря, че „Лафка“ има монопол и че завзема пазара, което е невярно и крайно манипулативно твърдение“, пише тогава в изявлението на компанията. Авторите му обясняват, как павилионите с марка „Lafka“ се поставяли на местата на „стари и неугледни вестникарски павилиони, притежавани от придобити от „Табак Маркет“ АД дистрибуторски фирми за вестници и печатни издания или на новоопределени места, след публични общински процедури“, и изрично подчертават, че „по никакъв начин не се „завземат“ местата на търговците на дребно в страната“. „Табак Маркет“ АД настоя, че експанзията на „Лафка“ не е „нито противозаконно, нито обществено укоримо търговско начинание“ и настоява, че тя нямало да засегне по никакъв начин интересите на действащите търговци на пазара.

През 2015 година телевизионното предаване „Господари на ефира“ се зае да установи дали е така. В репортаж под заглавие „Lafka никне в Благоевград без търг и конкурс“, излъчен през септември 2015 г. трима общински съветници признаха пред микрофона на „Господарите“, че Решение №273 от 2012 година на ОС-Благоевград е незаконосъобразно. Последва изявление на екскмета Камбитов, според което „Булгартабак“ е най-големият спонсор на община Благоевград и по тази причина, тя му дължи уважение и признателност. По този начин Камбитов, без капка притеснение, легитимира заобикалянето на законите в полза на могъща компания.

Цената на общинската „признателност“

Камбитов твърдеше, че договорът за „Лафка“ в Благоевград е публичен и всеки който поиска да се запознае с него, може да го направи и да разбере за каква цена са отдадени въпросните площи. Само, че действителността се оказва друга – 3 заявления по ЗДОИ от журналист и още 3 от трима общински съветници удриха на камък. Достъпът бе отказан многократно с разнообразни и правно-абсурдни мотиви.

„Господари на ефира“ заведоха дело и го спечелиха в Административен съд – Благоевград, а след това и във ВАС.

Отговор на Община Благоевград

Вместо да разкрие липсващата информация, общинската администрация в Благоевград се опитваше да ограничи достъпа до нея.

Източник, добре запознат с областната администрация в Благоевград, твърди че тя също се радва на добро отношение от страна на „Булгартабак“, от която е получила прилично дарение в началото на 2017 година. Заявление по Закона за достъп до обществена информация в областната администрация също не получи отговор, с аргумент, че информацията касае трета страна, която отказва достъп.

Според фондация „Програма достъп до информация“, която работи за подобряване състоянието на достъпа до информация в България, отговорите, които предоставят Община Благоевград и Областната управа, са правно абсурдни. Според експертите, информация може да бъде отказана ако е класифицирана като държавна или служебна тайна, ако е свързана с оперативната подготовка на решенията на институциите и няма самостоятелно значение (чл. 13 ал. 2 от ЗДОИ) и, в определени случаи, когато засяга права на трети лица или е била предоставяна в рамките на предходните 6 месеца.

Какво остава в Благоевград?

Днес, само няколко години по-късно „Лафка“ си тръгва и от Благоевград и подобно на „Благоевград-БТ“, която затвори в началото на 2018 година, оставя след себ си само безработни граждани на областния център.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!