BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Икономисти: Войната е удобна изтривалка за оправдание на инфлацията

 

Инфлацията достига вече рекордни нива. Финансовото министерство коригира първоначалната си прогноза и вече казаха, че до края на годината тя ще има двуцифрени измерения.

Всичко това пък е в директна връзка и с нашите спестявания. Според националната статистика българите все по често прибягват до своите спестени пари, за да преживяват.

В  анкета на btvnovinite.bg попитаха хората: „Налага ли се да харчите спестяванията си, за да се справите със семейния бюджет?“. 32% от хората, участвали в анкетата, посочват, че вече харчат от спестяванията си. 27% казват, че спестяванията вече са свършили, 21% пък вече ми се налага да вземам заеми. 9% е малък процент, но това са тези хора, които се справят с месечната заплата, а 10% дори успяват да спестяват от заплатата си.

Почти невъзможно е да опазим спестяванията си, защото „ръстът на храните е около 31%, а ръстът на доходите е на половината. Оказва се, че едно семейство с едно дете до 14 години и двама работещи ще трябва да си допълва бюджета със 115 лв., за да се издържа нормално. Това означава, че не му стигат на едно семейство двете брутни работни заплати“, коментира икономистът Мика Зайкова в „Тази сутрин“.

„Инфлацията много прилича на температурата. Тя е признак, че нещо се случва недобре, има дисбаланс, който е негативен. Така е и с инфлацията. Тя е следствие, а не причина. Въпросът е какви мерки се взимат. Войната е много удобна изтривалка, ускоряваща се инфлация има в Европа от 2-3 години. В Азия и Америка няма засегнати икономики от войната”, обясни икономистът и финансист Любомир Дацов.

Според него сгрешената монетарна политика, трупането не дългове и увеличаването не разходите са предпоставките, довели до повишаване на инфлацията. „Инфлацията е усещане. Човешкото поведение и някои политически решения водят до по-висока инфлация“, отбеляза Дацов. „Не може в година, когато нямаш растеж да планираш такива дефицити. От гледна точка на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента”, завърши икономистът.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!