BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Говорителят на ЦИК пред Биволъ: Не могат да преброят 50 гласа, а искат машини?

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров смята машините за гласуване, въведени тази година в избирателните секции с над 300 души, за абсолютно “безсмислени”. 

„Така ли и не разбрахте, че това гласуване е без(с)мислено?! Освен, че струва много пари и е с машините, никаква друга полза на никого не носи!“,

заяви експертът по изборни системи в коментар по телефона за „Биволъ“.  Медията ни се обади на говорителя на комисията по повод статията за доставените от венецуелската компания Smartmatic машини за гласуване – подготвя се заедно с колегите от Колумбия от партньорския разследващ сайт Armando Info.

Според Димитър Димитров нямало да имат ползи от машинния вот и политическите сили от опозицията.

„Нито на тези, които, разбира се, са направили политически проект. Но това е друг въпрос“.

„Вие, вероятно сте от тези хора, които ходеха по улиците и викаха „Машинно, машинно, машинно гласуване!“, тъй като разбирам пристрастията ви в този смисъл“, подхвърли още Димитров.

„Вижте, не можете да сложите за 50 избиратели машино гласуване. Това е напълно безсмислено!“, категоричен бе членът на ЦИК.

„Какво, в България няма хора, които да могат да преброят 50 или 70 гласа, та чак машини трябва да им слагате?!“

Авторът попита дали те все пак не гарантират едно малко по-качествено преброяване предвид това, че компютърът не би допуснал грешки в гласовете.

„Какво гарантират? Нищо не гарантират!“

„Там има представител на всяка политическа партия, наблюдател от всяка политическа партия и всичко останало. Вие също можете да се регистрирате като наблюдател и да регистрирате във всичките 11 хиляди секции наблюдатели“, категоричен беше Димитров.

Остра бе и реакция му на това, че според експерти и обединението „Демократична България“ машинният вот би спомогнал за обработване на крайните резултати от изборите.

Преди 2 месеца Биволъ публикува обстоен материал, че съществуват сериозни съмнения за манипулации на машините, доставени от управляващите /виж тук/

Краде ли властта изборите с машинен вот ала Венецуела?

“Няма такива експерти, кажате ми кой е тоя експерт. Да го наругая поне!”, пали се още Димитър Димитров на въпроса: Защо при такива разходи от над 40 млн. лв. не са закупени машини за всички секции, както предлагат политолози и специалисти по изборния процес?

„Какво искате повече? Аз ли да Ви изразя мнение, каквото съм мислил, съм Ви го казал“, обобщи той.

Говорителят на ЦИК се усети, че вероятно е стигнал твърде далеч и се опита да се поправи след тези изявления, с обяснението че всичко това било само неговото лично мнение:

“Не ме цитирайте, аз съм с лична позиция!”

След това заплаши, че нямало повече въобще да коментира каквото и да било за медиите, освен ако не е писмено.

“Моля Ви, тогава, оттук-нататък, освен за Вас, и всички останали, пишете въпросите си, на които ще отговорим писмено”, отсече Димитър Димитров.

Репортерът на “Биволъ” все пак успя да запише целия телефонен разговор с говорителя на ЦИК, преди да се оправдае с липса на време и да затвори. Записът е направен в официален служебен разговор.

Димитър Димитров е член на ЦИК от 2019 г., когато е номиниран в органа от Асоциацията на политолозите в България.

Следва продължение!

Очаквайте нови разкрития за съмнителни връзки на избраната латино-американска фирма “Smartmatic” доставила машините за гласуването в България в съвместното разследване на „Биволъ“ и венецуелските журналисти Armando Info.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!