BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България е в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

shutterstock_362246819

Снимка: Anton Chalakov / Shutterstock

България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Сърбия и Украйна са другите две страни от Европа, заели почетни позиции.

„Горещите зони“ са проследени със сателит на НАСА и анализирани в най-новото изследване на „Грийнпийс“ – Индия, озаглавено „Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO“. Електроцентралите и индустриите, изгарящи въглища, както и тези, зависими от петрола, са виновни за две трети от замърсяването със серен диоксид, причинено от човешката дейност. Основните източници на серен диоксид в страната ни са централите от Маришкия басейн (най-голямата ТЕЦ „Марица изток 2“ и най-старата — ТЕЦ „Брикел“) и ТЕЦ „Бобов дол“.

Серният диоксид или SO2 е един от най-опасните замърсители, тъй като е сред основните причинители на смърт и заболявания. Картата на горещите зони в света показва, че индустрията трябва възможно най-бързо да направи прехода отвъд въглищата.

„Класацията е тъжен факт, който говори за нежеланието на управляващите в България да погледнат фактите. Още по-тъжно е, че с цената на всичко пазят внушението, че въглищните динозаври са жизнено важни за страната. Всъщност това ни изправя пред неминуема криза, тъй като забавяме създаването на национални стратегии за регионите и тяхното развитие отвъд въглищата, а кандидатстването за средства от фондове, създадени за целта, изобщо не се случва.“, коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

Точно заради системно неглижиране на нормите за серен диоксид, срещу България има заведено дело в края на юли от Европейската комисия. След като страната беше осъдена през 2017 г. за високите норми на фините прахови частици, това е второто дело срещу страната пред Съда на ЕС във връзка с качеството на въздуха.

„Изгарянето на въглища, петрол и газ е най-големият източник на емисии серен диоксид, които причиняват критични нива на замърсяване и преждевременна смърт“, казва Лаури Миливирта, старши анализатор в офиса на „Грийнпийс“ в Северна Европа. „Възобновяемата енергия може да спести милиарди евро от разходите за здраве, както и хиляди човешки животи всяка година. Фундаментално е правителствата да направят бърз преход отвъд въглищата и да въведат строги стандарти за замърсителите, докато преминат на възобновяеми енергийни източници.“

Отдавна твърдението за евтината енергия от въглищата в Маришкия басейн е мит — припомняме, че в края на 2018 г. правителството плати 360 млн лв.[1], а пролетта се заговори за нова финансова инжекция от 600 млн. лв., за да спаси от фалит ТЕЦ „Марица изток 2“. От началото на тази година държавната електроцентрала е произвела загуба от 145 млн. лева.[2]/obekti.bg

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!