BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов и Петков за ротацията и изхода от създалата се ситуация

Месец преди ротацията между политическите партии от „сглобката“ се появиха различия. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП Кирил Петков коментираха днес пред журналисти изхода от създалата се ситуация.

Според Бойко Борисов, изходът е Мария Габриел премиер и външен министър, а Николай Денков специален вицепремиер и министър на образованието.

Той подчерта, че партията няма да прави повече компромиси. „До момента сме направили огромен компромис, бяхме първа политическа сила“, каза той.

„Как си представяте при това положение всички министри и зам.-министри на ПП-ДБ, а Мария като кукувица да седи в МС? И Асен Василев, който сега си командва в Щатите всички министри, тя трябва да му се моли всеки ден. Успехите на България във въшнополитически план се дължат не на Външно министерство, а на контактите на Мария Габриел. И контактите на много от опитите на правителството да действа по други канали, се провалят. ДПС не желаят никакво участие в правителството. Освен правителството, обсъждахме и законодателната програма за избор на членове на регулатори, и др.“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Категорично Мария Габриел трябва да е премиер, но не и външен министър. Специалният статут на Денков и Габриел може да бъде запазен, ако те си сменят изцяло позициите. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Мария Габриел и акад. Николай Денков трябва в екип да вървят заедно – както навън, така и вътре, каза още Петков и уточни, че с ГЕРБ се водят преговори. Пред медиите в парламента, Петков се застъпи за мнението, че ротациите трябва да са по-малко, за да се спазва максимално управленската програма. Според него и ГЕРБ са на това мнение.

Не мисля, че сглобката ще се счупи заради претенциите към премиерски и министрски пост. Смятам, че сме разумни, каза още Кирил Петков.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!