BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БОЕЦ изиска от Брюксел и ЕК реакция срещу погазването на човешките права в България, чрез приеманото извънредно законодателство

БОЕЦ изиска от Брюксел и ЕК реакция срещу погазването на човешките права в България, чрез приеманото извънредно законодателствоБОЕЦ сезира ЕК за приетите законодателни промени в условията на извънредно положение, с които се ограничават и погазват човешките права на българските граждани и се елиминир контрола върху обществените поръчки и разходването на публични и европейски средства. БОЕЦ считаме тези действия за грубо потъпкване на принципите на демокрацията и европейските норми и ценности. 

Прилагаме текста на писмото:

До: Председателят на  Европейската Комисия,

Г-жа Вера Юрова -Комисар по Правосъдие и потребители.

Г-жа Лаура Кьовеши – Ръководител на прокуратурата на ЕС

ЧРЕЗ Представителството на Европейската комисия в гр. София

    С И Г Н А Л

ОТ

 ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с ”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399

 

          Като неправителствена организация с дейност в обществена полза и в качеството ни на представители на гражданското общество в България, ГД „БОЕЦ” представяме на вашето внимание информация за действията на българското правителство, което използвайки кризата с епидемията от коронавирус налага законодателни промени, които ограничават и погазват човешките права на българските граждани и елиминират контрола върху обществените поръчки и разходването на публични и европейски средства. БОЕЦ считаме тези действия за грубо потъпкване на принципите на демокрацията и европейските норми и ценности.

          На 13.03.2020г. българското правителство и премиера Бойко Борисов въведоха Извънредно положение, като реакция срещу епидемията от коронавирус.  Въведени бяха няколко мерки, част от тях стандартни, като ограничаване на социалните контакти, но друга част нямащи връзка с борбата срещу заразата, а управляващите използват страховете на хората, за да увеличат правомощията на институциите, да се налагат и узаконят репресиите спрямо гражданите и да се ограничат техните права.

    В ход е безпрецедентно въвеждане на извънредно законодателство без обществено обсъждане, оценка на ефекта и ползите и обосновка на промените. През промяна на Закона за електронните съобщения се въвежда безконтролна възможност на полицията за достъп до трафичните данни на гражданите. Липсата на съдебен контрол означава, че полицията може да поиска от мобилните оператори достъп и информация за данните за контактите и движението на всеки български гражданин, без значение дали е под карантина, или не. Промените предполагат, че тяхното действие ще продължи и след отмяната на извънредното положение, което доказва, че те не са мотивирани от борбата с коронавируса, а целта им е налагане на контрол върху контактите и движението на гражданите и грубо  потъпкване на тайната на личната им кореспонденция и право на свободно движение, което е присъщо на всяка диктатура.

        Други законодателни промени в Наказателният кодекс и идеи за такива засягат пряко свободата на словото, като зад фалшивите аргументи за борба със заразата и неясната формулировка за „разпространение на невярна информация” се въвеждат тежки ограничения, цензура и наказателно преследване срещу свободно изразяващите мнението си граждани и журналисти, заплашени от затвор и огромни глоби.  От дълго време управляващите търсеха начин да наложат тези мракобесни промени и сега се възползват от ситуацията.

     БОЕЦ изразяваме своите опасения и от направените законодателни промени в Закона за обществените поръчки и правилата за изразходване на бюджетни и европейски средства. Правителството дефакто въвежда отпадане на контрола по отношение на медицински изделия, апаратура, предпазни средства, дезинфектанти и тн,  Именно към закупуването на такива и подобни изделия през следващите седмици и месеци ще бъде насочен огромен ресурс в размер на стотици милиони лева, а отмяната на контрола е предпоставка за тежки корупционни практики. Припомняме на Европейската комисия, че именно по време на трита управленски мандата на премиера Бойко Борисов, България е неизменно посочвана от всички международни агенции  най-корумпираната държава в ЕС, а българският премиер, Бойко Борисов е разследван от испанската антикорупционна прокуратура за пране на пари в особено големи размери. Въвеждат се драстични промени и в процедурите, парвилата и сроковете по договаряне и усвояване на средства от европейските фондове. В същото време липсват адекватни мерки за подкрепа на малкият и среден бизнес, което показва, че правителството не е водено в своите действия от грижа за гражданите и бизнеса, а единствено от стремежа си за налагане на своята власт чрез репресии, граничещи с фашизъм и безконтролното „усвояване” на милиардите, които ще бъдат изхарчени по време на кризата породена от коронавируса.  БОЕЦ нееднократно сме сезирали Европейската комисия  с конкретни сигнали  за тежка корупция и репресии срещу активни граждани, журналисти и магистрати заради тяхната гражданска позиция срещу мафиотизирането на държавата.

      Епидемията, с която в момента се борят всички европейски държави и целият свят ще покаже и доколко прокламираните европейски ценности и солидарност са реално част от принципите на европейските институции. Кризата не е умишлена, но умишлено диктаторските режими, какъвто имаме в България ще използват ситуацията, за да ограничат правата на гражданите, да укрепят своята власт за сметка на свободата и демокрацията. БОЕЦ вярваме, че европейските граждани и общества имаме сили да се преборим както със заразата, така също и да защитим и опазим своите човешки и морални ценности. Ако жертваме свободата си заради всяка заплаха, то тогава се превръщаме в заложници на своите страхове, а страхът не може да бъде определящ и водещ в живота на свободният човек!

      БОЕЦ изискваме от Европейската комисия бърз отговор и мерки срещу злоупотребата с власт и погазването на човешките права и свободи в условията на криза, които се случват в България и други европейски страни.

 

24.03.2020г.                                  Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ”

С кризата и вируса ще се преборим, но БОЕЦ вярваме и че битката с мафията е не по-малка важна. Докато ни управляват корумпирани типове, мафиоти, ченгета и мутри, нищо добро не ни чака.  Мафията не може да ни спаси от нищо, мафията убива! 

 Ако жертваме свободата си заради всяка заплаха, то тогава се превръщаме в заложници на своите страхове, а страхът не може да бъде определящ и водещ в живота на свободният човек!“

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!