BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът: Срокът за затваряне на въглищните централи трябва да се удължи

 

Затварянето на българските въглищни електроцентрали изисква решение с дългосрочна визия, взето с консенсус от всички партии. Въпреки че е редно такова решение да бъде взето от редовно правителство с траен ангажимент, предвид обстоятелствата се търси решение в рамките на служебното правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Кърджали.

В отговор на журналистически въпрос президентът коментира поставените условия от ЕК за внасяне на българския План за възстановяване и устойчивост. “Затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение.  То е  изключително обвързващо с решаването на огромен социален проблем в България ”, заяви Румен Радев и изтъкна, че в момента въглищните електроцентрали гарантират нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план.

Евентуалната дата за спиране на електроцентралите трябва да бъде отложена максимално във времето, за да се осигури ниска цена на електроенергията и оползотворяване на ресурсите ни, заяви още държавният глава:  “2036 година са заявили като срок в своята стратегия за преход предишните управляващи и са го внесли в  Европейския съюз. Моето лично мнение е, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен. В същото време следва  ефективно да се организира това производство, така че да можем да намалим парниковите емисии, чиято цена расте непрекъснато”.

Държавният глава подчерта, че служебното правителство прави всичко възможно в рамките на своите правомощия Планът за възстановяване и устойчивост да бъде успешно завършен.

След като посети индустриални и текстилни предприятия, държавният глава даде висока оценка на перспективите за икономическо развитие на региона. По думите на президента, Кърджали дава пример с редица многообещаващи компании, демонстриращи визионерство и ефективен мениджмънт.

Президентът подчерта също така, че служебното правителство ще продължи да реализира мерки в помощ на бизнеса за преодоляване на кризата.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!