BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ресторантьорите обявиха математиците за лъжливи шамани

 

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

СЗБ и БАЗ – двете големи организации на заведенията в България, разпространиха позиция, в която обявяват математиците за „шамани“. Повод за обвиненията са моделите и прогнозите, които учените правят за развитието на епидемията. Според двете сдружения, изразяващи интересите на ресторанти, кафенета, бистра, барове и дискотеки, математиците изобщо не „познават“ и въз основа на техните сбъркани модели политиците взимат неправилни решения. Ресторантьорите твърдят, че имат собствена статистика?!, според която официалните данните са фалшиви, а истинската заболеваемост била 7 пъти по-висока и всъщност „в България имаме 3 милиона преболедували и 2 милиона излекувани, което прави 70% защитени по някакъв начин“.

„Опитите да се аргументират имитациите на мерки, каквото е затварянето само на заведенията, докато никъде никой никакви мерки не спазва, са манипулации и откровени лъжи като тази не само не убеждават хората в ползата от „мерки“, а имат точно обратният ефект – ефекта на лъжливото овчарче. Когато две години лъжем, че пазим живота на възрастните хора, като затваряме нощните клубове, никой на никакви словоизлияния от същите хора не вярва. Затова и хората не вярват в ползата от ваксините, чудят се, след като ги лъжат за имитациите на „мерки“, дали не лъжат ги лъжат и за всичко останало.

„Математици и шамани, СРАМ и ПОЗОР СТЕ!“, се казва в позицията на ресторантьорите, провокирана от интервю на Огнян Кунчев. Професорът математик предупреди, че има реална опасност броят на заразените след две седмици да достигне 10 000 за денонощие, и прогнозира, че около 15 октомври ще се наложи да бъде обявен нов локдаун. Именно тази прогноза явно е взривила ресторантьорите и ги е предизвикала да напишат гневното си послание. Част от писмото е посветена на „собствени изчисления“ и разсъждения на бранша, че няма никаква нужда от затягане на мерки и че е съвсем безопасно хората да се тълпят в заведенията:

„Според наше изследване – анкета на СЗБ и БАЗ, установихме, че има 46% преболедували собственици на заведения, а едва 6% са в официалната статистика. Това прави над 7 пъти скрита заболеваемост. Съответно изводът е, че в България имаме 3 милиона преболедували и 2 милиона излекувани, което прави 70% защитени по някакъв начин. Затова намираме за силно преувеличени прогнозите за 10 000 нови случая на ден след две седмици. Нима при средно 25 000 теста дневно, 40% от тях ще са положителни?“, разсъждават ресторантьорите. И като признават, че нямат „претенции за експертиза“, съобщават своите „скромни прогнози“, че “ при вече 70% население с някакъв имунен отговор, при неизбежното покачване на случаите, няма да надхвърлим трайно 3-4 хиляди на ден“.

За повече убедителност двете браншови организации привличат и „доказателства“ от чужбина. „И в 70% ваксинираната Англия има по 30-40к нови случаи на ден, но всичко работи и нощните клубове и стадионите са пълни. В Швеция, която беше честна към гражданите си от първия ден и никога нищо не затвори, в момента почти няма нови случаи и починали, защото хората вече са и преболедували, и ваксинирани. Но тези хора имат доверие в здравните власти, които не са ги лъгали, че ще опазят възрастните хора, като вземат хляба на младите … В такава криза, доверието в здравните власти е от изключително значение. А нашите отдавна са го загубили и тиражирането на откровени лъжи, грозни манипулации, пропаганда на дискриминацията и насаждане на разделителни линии и омраза в обществото, влошават ситуацията до моментното й състояние…, заключават българските ресторантьори.

Всъщност примерите им доста манипулативни и неверни. „Еталонът“ Швеция например в началото на пандемията наистина отказваше да вземе мерки, но после смени курса и всъщност едва днес обяви отпадане на ограниченията (при това не на всички), и то защото вече 76% от населението са напълно ваксинирани. Случаят с Великобритания е подобен – има разхлабване на мерките, има и бум на новозаразените, но делът на имунизираните е почти 70% и съотношението между положителните случаи и настанените в болници пациенти е най-ниското досега (казва го здравият им министър).

А фактите са, че България е печален рекордьор на Европа – с най-малко ваксинирани и с най-много починали с коронавирус. И че досега математическите модели на „шаманите“ всъщност са били доста точни.

Така че всеки сам може да прецени кой всъщност е „лъжливото овчарче“.

 

 

 

 

Източник: Сега

 

 

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!