BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Италия се готви да отмени зелените сертификати

ЕПА/БГНЕС

Италия може да преразгледа изискванията за ковид сертификат, когато бъде постигната 90% ваксинация на населението, каза днес заместник-министърът на здравеопазването Андреа Коста, цитиран от БГНЕС.

„Целта е да постигнем 90% ваксинирани и тогава може да преминем към нова фаза и да преразгледаме ограничителните мерки като използването на зелените сертификати”, заяви той в ефира на радио Cusano. За постигането на тази цел не достигат още 2 милиона ваксинирани граждани.

По данни на здравното министерство в Италия 89% от населението над 12-годишна възраст са преминали пълен курс на ваксинация. Властите се надяват до края на годината да постигнат 90%. Темповете на ваксинация се забавиха, тъй като около 7% от италианците отказват да се ваксинират, а освен това има и такива, които се колебаят.

Властите засега държат на системата „зелен сертификат”, която според министрите позволява да се избегне локдаун. В момента зелен сертификат е необходим за работа в държавния и частния сектор, а на театри, кина и музеи бе позволено да работят с пълен капацитет, когато посетителите им имат сертификати.

Вестник Corriere della Sera съобщи, че извънредното положение в страната може да бъде удължено до март 2022 г., а до юни да остане необходимостта от предоставяне на ковид сертификат. Италия въведе извънредно положение заради коронавируса на 31 януари 2020 г., което бе удължавано няколко пъти. От изданието допускат, че решението по този въпрос ще бъде обвързано с указ относно необходимостта от зелен сертификат.

– В САЩ бе разрешена широката употреба на ваксината срещу ковид-19 на Пфайзер/Бионтех за деца на възраст между 5 и 11 години, предадоха информационните агенции. Първите дози може да бъдат поставени още днес.

Съветниците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията единодушно подкрепиха ваксинацията в тази възрастова група, като посочиха, че ползите значително превишават рисковете. Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за 10-микрограмова доза от ваксината за малките деца. Оригиналната доза, която се поставя на децата над 12 години, е 30 микрограма.

„Ние знаем, че милиони родители нямат търпение да ваксинират децата си и с това решение, сега препоръчваме около 28 милиона деца да получат ваксина срещу ковид-19“, заяви директорката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски. Тя отбеляза, че хоспитализациите на деца са се увеличили при последната вълна на пандемията, дължаща се Делта варианта на вируса.

Пфайзер и Бионтех съобщиха, че тяхната ваксина е показала 90,7 процента ефективност при клиничните изпитания сред деца на възраст между 5 и 11 години. Преди САЩ само Китай, Куба и Обединените арабски емирства разрешиха ваксинация на деца в тази възрастова група. В САЩ около 58 процента от населението е напълно ваксинирано, а ваксинираните деца от 12 до 15 години са 47% от общия брой.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!