BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Директор на училище: Тестването на учениците трябва да е само в понеделник

 

Преди връщане в училище, задължително трябва всички да се тестват вкъщи (учители и ученици), за да има гарантирано здрави деца и учители, които да влязат в училище и да се започне с нулева заболеваемост. Това заявява Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/, който е и директор на 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София. Той поставя редица важни въпроси и възможности, свързани с тестването на учениците, за да може да се върнат в клас.

Ако тестът се прави в училище, всички отново са на едно място, и при положителен тест ще доведе до карантиниране на клас и учител. Ако тестът се прави вкъщи и е положителен, ще се карантинира самото дете и то може да е на обучение в електронна среда от разстояние /ОРЕС/. В училище отговорността за правилното тестване и споделяне на резултата се поема от учителя. Това е поредното му натоварване с несвойствени неща: раздаване на закуски, плод, мляко, мед, тестове, отбелязва Стаматов. Според него при учениците от пети до 12-и клас ще е по-трудно тестването в училищна среда, защото всеки ден са с различен учител за първия час. Логистично е по-адекватно тестовете да се доставят и раздават на родителите от училище.

„При тестване вкъщи няма гаранция, че това ще се прави ежедневно и дали ще се сподели реален резултат. Възможно е родителите да оставят децата сами, без надзор да се тестват“, посочва Стаматов.

Според него тестването трябва да е само в понеделник и така ще се карантинира само положителното дете. „Няма никакъв смисъл да е и в четвъртък, каквато е идеята на Министерството на образованието и науката. Тогава, в четвъртък, при положителен тест на едно дете, според сегашните правила, трябва да се карантинира целият клас, заедно с учителите“, коментира председателят на СРСНПБ. Той акцентира, че е „много важно за онези родители, които не желаят да тестват децата им, училището би могло да им осигури онлайн обучение с редуциран брой часове – 3-5 седмично, и то на групи. Това е техен избор“.

Диян Стаматов поставя и редица ключови въпроси за тестването на учениците: какъв тип ще бъдат тестовете; кой ще извършва тестването и защо; колко често ще бъдат тествани децата; каква организация на процеса ще има при положителен тест – за детето, за класа; къде ще бъдат изхвърляни използваните тестове; как тестовете ще достигнат до училищата; кой ще извършва тестването на деца със СОП; каква организация на учебния процес ще има за тестването и каква – за нежелаещите да се тестват; как ще се реализира тестването на деца от т. нар. уязвими групи; как ще се реализира тестването на извозваните с училищен автобус деца. „Механизмът за тестването трябва да бъде ясен, точен, конкретен и постоянен. Министерството на здравеопазването задължително трябва да се вслуша в експертните становища на образованието, за да бъде успешно тестването“, заявява председателят на СРСНПБ.
 БТА

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!