BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Денков: В момента има плавно нарастване на случаите на COVID-19 в училищата

Основните приоритети на Министерството на образованието и науките (МОН) през следващите три месеца са три.

Първият е продължаването на учебната година с максимално присъствено обучение и с контрол върху ситуацията от гледна точка на епидемичната обстановка. Това съобщи на брифинг просветният министър Николай Денков.

„Ситуацията в страната е тревожна. Има възможност за пренасяне на случаи извън училищата към училищата чрез учителите и децата. Следим всеки ден какво се случва. В момента имаме плавно нарастване на случаите, което все още не е тревожно. Трябва да внимаваме да няма рязко увеличаване“, заяви Денков.

 

„В момента нашата грижа е какво се случва в отделните училища с идеята да се затварят само отделни паралелки или випуски“, допълни той. По последни данни към 20 септември 0,71% от учителите са карантинирани, а процентът при учениците е 0,44. Денков допълни, че това плавно покачване на случаите е очаквано.

 

По отношение на област Велико Търново, където вече 6 училища са преминали към дистанционно обучение, Дянков обясни, че най-много ученици в карантина са именно там – 1,12%. Следва Кюстендил с 0,83% и Шумен с 0,77%.

„Как ще се развият тези проценти зависи от две неща – едното е спазването на мерките извън училище и как се спазват вътре в учебните заведения. Ако носят маски, ако спазват дистанция и се пазят взаимно, ще имаме преминаване през ниска вълна. Може да бъде по-дълга, но няма да има сериозни проблеми с претоварване на болничната система“, коментира Николай Денков.

 

Около 32% от учителите са ваксинирани, включително с първа игла. От учениците по последна информация има малко над 2% ваксинирани.

Вторият приоритет на МОН е подготовката на документите, свързани с кандидатстването по европейските проекти и програми. По думите на Николай Ненков става въпрос за сериозни суми.

 

„Това, което остава скрито от обществото, е, че за да може да се използват тези средства, има да се подготвят хиляди страници документи, които са експертни и затова работата трябва да започне отсега“, поясни просветният министър.

Третият приоритет е подготовката на бюджета за следващата година и на актуализираната тригодишна бюджетна рамка.

По последни данни от 20 септември 0,71% от учителите са карантинирани, а 0,44% са карантинираните ученици.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!