BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шефовете на ВКС и ВАС стават недосегаеми, контрол само за главния прокурор

Борисов-1

Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд стават недосегаеми. На контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Тази задача ще бъде отредена на специален, независим от него прокурор. Такива промени в НПК предлага правителството, приети на спешно извънредно заседание в събота.

Промените в наказателното законодателство са по предложение на Венецианската комисия и по искане на Еврокомисията, обясни премиерът Бойко Борисов. Той се мотивира, че предприемаме тези поправки в наказателния закон заради желанието ни да изпълним ангажиментите си по-бързо да падне мониторингът над страната в областта на правосъдието.

„Когато се обсъждаше мониторинговият механизъм за България, аз изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК), с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме към Венецианската комисия. Направихме го. Голяма група експерти от Венецианската комисия дойдоха в България, срещаха се с всички, включително и с мен. Вчера им беше финалното заседание, излезе документ 16-17 страници, анализ, исторически, с препоръки и така, както бях поел ангажимент с извънредно заседание. Извънредността на заседанието е да покажем желанието ни да се съобразим с всички препоръки„, разясни в началото Борисов.

Независимият прокурор няма да бъде подчинен на главния и обвинител номер едно няма да има право да спира негови разследвания, стана ясно още от обясненията на Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов пред останалите членове на кабинета. Борисов припомни, че предложението на правителството беше тримата големи в съдебната власт да подлежат на еднаква подсъдност и носене на наказателна отговорност, но от Венецианската комисия изразили опасения, че така се нарушавала съдебната независимост.

„Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор“, каза Борисов. „Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор“, обяви премиерът.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!