BulgarianEnglishFrenchGermanGreek
Facebook

Шведските екипи, гасили пожари с два самолета у нас си тръгнаха

На кратка церемония днес бяха изпратени шведските екипи, които в продължение на няколко дни с помощта на специализирани самолети се включиха активно в гасителните действия на пожарите, възникнали на територията на страната, съобщиха от МВР.

„Навременната помощ е безценна. България винаги ще е насреща, ако Швеция има необходимост от подкрепа“, с тези думи заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев изразиха признателността на политическото и професионално ръководство на МВР към екипажите на двата самолета на Кралство Швеция.

В отговор шведските партньори споделиха, че готовността им за тази мисия е продиктувана и от спомените им за навременната помощ, която страната им е получила преди години при възникнал тежък пожар.

Ползвайки се от случая, заместник-министърът и главният секретар на МВР се запознаха отблизо с параметрите и възможностите на шведските летателни апарати.

На събитието, на което присъства и директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов, двете страни си размениха и подаръци за спомен.

И към момента продължават гасителните действия на българо-гръцката граница. Огънят се развива само на източния фронт, на място има 17 пожарни автомобила, пожарникари, военнослужещи, доброволци, ловци, булдозери. Продължават и облитанията, като част от тях бяха извършени от двата шведски самолета, преди да отпътуват. Сутринта в действията на място се включи и хеликоптер на Министерството на отбраната. Очакванията са в следобедните часове да се присъединят и испанските самолети.

Локализирани са пожарите в благоевградското с. Сенокос – започнал в сухи треви и храсти в района на населеното място и навлязъл по-късно в борова гора, в кюстендилското село Църварица – засегнал смесена гора и локализиран на площ около 1000 дка, от които 500 дка иглолистна гора,  и пернишкото село Чуйпетлово – засегнал около 100 дка сухи треви и храсти. При трите огнища на дежурство остават пожарникари с техника и горски служители.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!