BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Честваме Националния празник на България

С официални чествания и тържества в цялата страна българите отбелязват Националния празник – 3 март, честваме 144 години от Освобождението на България от османско владичество. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България. От 18.30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в тържественото честване на връх Шипка по случай националния ни празник – Трети март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители ще участват в тържественото честване на връх Шипка на националния празник – 3 март, и отбелязването на 144 години от Освобождението на България. Председателят на парламента и депутати ще присъстват на тържествената заря-проверка в София, от 18.30 часа на площад „Народно събрание“.

В навечерието на Националния празник – 3 март алпинисти монтираха 32-метров трикольор на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Честванията в празничния ден щe зaпoчнат в 9:30 чaca c Молебен за България в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец “. В 10:30 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия. В 10:45 часа, едновременно ще бъдат положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa- Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

От 11:30 часа венци и цвeтя в памет на знайните и незнайни герои ще бъдат положени и на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

В 12:30 часа в парк „Пети октомври“ е концертът на Общински духов оркестър.

В 16:00 часа в парк „Артилерийски“ Стара Загора ще се включи в общоградска инициатива на НЧ „Настроение-2017“ „Пробуждане с хоро“.

В празничния 3 март, Регионалният исторически музей и всички музейни обекти ще бъдат с вход свободен и работно време от 10:00 до 18:00 часа.

И тази година Софийската филхармония в партньорство с Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще зарадва публиката със станалия вече традиционен музикален маратон „Обичам българската музика“. На 3 март в концертен комплекс „България“ ще звучат шедьоври от композитори като Александър Танев, Добри Христов, Георги Златев-Черкин, Парашкев Хаджиев, Васил Казанджиев, Васко Абаджиев, Георги Андреев и др.

Музикалният маратон ще започне от 12 ч., когато в камерна зала „България“ ще се представят изявени ученици от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора, НУИ „Проф. Веселин Стоянов” – Русе, НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, НМУ „Любомир Пипков” – София и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София.
От 19 ч. към маратона се присъединяват Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров и камерният ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Концертът в голямата зала на концертния комплекс „България“ е с произведения на Марин Големинов, Петко Стайнов, Михаил Пеков и Панчо Владигеров. Солисти са цигуларите Йордан Димитров и Стоимен Пеев.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!