BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Част от гората по алеята към благоевградския парк Бачиново придобита чрез заменка в Хаджидимово

 

Част от гората по алеята към благоевградския парк „Бачиново“ е в частни ръце. Придобита е чрез заменка с гора в Хаджидимово. За тази сделка се разчу след искане на собствениците Общината да им осигури достъп, като разреши изработването на ПУП – парцеларен план за промяна на предназначението на част от гората от дъбравската махала „Митовска“ в селскостопански, горски, ведомствен път. Общата площ на частния терен е около 20 дка, а за да се направи път до него, от Горското стопанство трябва да разрешат да се изключат 8892 квадратни метра горска площ.
Искането на частните обственици до общината цели да им „развърже ръцете“ да реализират инвестиционните си намерения, тъй като в Общия устройствен план на Благоевград въпросният терен е зониран за жилищно строителство. Експертите от Общинския експертен съвет не са се произнесли по същество, като са поставили две условия. Първото е новият път да се свързва със съществуващ такъв, който може да бъде приет за достъп и е по одобрена кадастрална карта. Второто изискване е да се изпълнят изискванията на РДГ – Благоевград. Директорът на лесничейството в Благоевград Калин Зашев обясни, че служителите му използват алеята към Бачиново за транспортен достъп за горскостопански дейности.

“ Частната гора над алеята е придобита по времето на управлението на тройната коалиция със заменка на гора в Хаджидимово по отменения Закон за горите. Впоследствие била разделена на доста парцели от по декар до два, повечето от които са на фамилия Мангушеви: Серафим и Василка Мангушеви, Кристиян Мангушев, Емил Мангушев, като 1 дка в района си делят адвокат Диана Башлиева, съпруга на ексгубернатора Бисер Михайлов, и Станислава Иванова, която отделно сама има още 2 декара гора“, разкри пред struma.bg горският шеф.

Любопитно е, че неотдавна 1460 км.м бяха обявени за продажба в интернет сайт за търговия като парцел с лице на алеята, но главният архитект на общината Любомир Огорелков бе категоричен, че теренът не е парцелиран. Калин Зашев е категоричен, че върху придобитите със заменка по стария закон имоти има мораториум и забрана за преотреждането им, както и за изключването им от горския фонд. Той допълни, че ако се инициира процедура за жилищно строителство във въпросния район, тя трябва да се води от общината, а изграждането на път от с. Дъбрава до алеята би възпрепятствало горскостопанските мероприятия, които се извършват периодично в района.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!