BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЦИК: „Мъртвите души“ са малко. Но избирателите са колкото цялото население

Човек, справил се добре с машинния вот на предходните избори, може да гласува при 2 в 1 за 30 секунди

„Мъртви души“ в избирателните списъци почти няма, но пък самите списъци са все така неактуализирани и на практика избирателите са колкото цялото население на страната.

Проблем с машините няма. Ако има такъв – то е в главите на гласоподавателите, които са институционално объркани.

Така Румяна Дечева от Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) обобщи пред БНТ ситуацията месец преди да гласуваме и за нов парламент, и за нов президент.

„Много малко са „мъртвите души“ в избирателните списъци, повечето са хора, които не живеем там, където са записани. Има хора, които от много години са навън“, заяви Румяна Дечева.

Изчистването на избирателните списъци е тема, по която се говори от години, но парламентът отказва да се заеме с нея. С всяко отваряне на Изборния кодекс от БСП предлагат вариант, одобряван и от ГРАО, но той винаги бива отхвърлен. Затова и преди избори винаги се спекулира с „мъртвите души“.

„Какво пречи да се актуализират тези списъци? Политическа воля, разбира се“, посочи днес и Дечева и допълни, че се надява хората, които избираме в следващото Народно събрание да имат грижа това да доведе до дискусия и решение.

Традиционно, ГРАО оповестява около 6,7 милиона избиратели, като Дечева посочи парадокса – че това е колкото населението на цялата страна. По предварителни данни от националното преброяване до края на деня на 10 октомври са преброени 5 775 000 души. Данните обаче ще се обработват до края на годината, когато ще стане ясно колко е населението на страната.

Членът на обществения съвет напомни, че преди избори имаме възможност безплатно да проверим името си в списъците на ГРАО. Това става по различни начини – чрез интернет, телефон или списъци, които се изнасят на различни места.

Румяна Дечева обясни още, че чисто технологично е много малка разликата между гласуването с машина на 4 април и 11 юли с това, което ще направим.

„Объркванията общо взето са в нашите глави и в главите на избирателите. Тези няколко докосвания на екрана не са голямото затруднение. Голямото затруднение е да се знае за какво точно гласуваме, къде е разликата в мандатите на тези, които избираме. За първи път в България избираме едновременно президент и Народно събрание – ако в главата си имаме объркваме къде са разликите между двете, може би ще бъде по-трудно“, каза тя.

По думите й човек, справил се добре с машинния вот на предходните избори, може да гласува за 30 секунди и за парламент, и за президент. Този, който се затруднява – за около две минути.

Дечева посочи още, че дори и избирателят да се обърка коя разписка от машината в коя урна трябва да се пусне и да ги размени, това не би следвало да е проблем.

„Когато все още няма изработена методика за тези разписки, тогава – както казва законът – нашият глас е подаден в машината. В общата препоръка е записано също разместването от разписка от кутия в кутия да не води в объркване или оспорване на резултата“, посочи тя.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!