BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЦИК: И карантинираните могат да гласуват, но на своя отговорност

Сигурно ще има партии, които да оспорят изборите, нека опитат, обяви говорител на комисията

 

В опит да обясни, че изборната администрация не пречи на никого да гласува и не нарушава ничии права, ЦИК роди абсурд като обясни, че карантираните също могат да гласуват в избирателните секции, но „на своя отговорност“. Тезата бе лансирана от говорителят на комисията Димитър Димитров в интервю за Би Ти Ви. От неговите думи стана ясно, че ако избирател наруши карантината си и отиде да гласува, то той няма да бъде върнат и ще може да даде вота си, но за последиците от нарушаването на карантината ще си отговаря само лично той.

Заради закона и здравните правила се оказа, че хората, които са карантирани между 1 и 4 април на практика няма как да гласуват, защото от една страна не могат да отидат в секция, а от друга – не могат да заявят мобилна урна. Заради този факт вече има закани за съдене и дори оспорване на изборите.

„Причината е сравнително проста – РЗИ-тата не са от институциите, които установяват адресите на избирателите по повод изборите. Това могат да го направят само местните администрации по реда, описан в закона“, обяви Димитров. По думите му има и техническо време, в което здравните власти обработва данните си и подаването им към избирателните секции не може да се случи в тридневен срок. „Никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува. Всеки на своя отговорност спазва или не спазва генерално карантината“, каза обаче Димитров.

На въпрос дали това означава, че карантирани могат да отидат и физически да гласуват и че няма да бъдат върнати, отговорът беше „да“, но отново с уточнението, че те могат да го направят на своя отговорност.

В същото време обаче тази „собствена отговорност“ може да излезе много солено на всеки карантиниран, който наруши забраната за напускане на дома си. За това има тежки глоби и дори затвор, предвидени включително и в Наказателния кодекс.

Иначе на въпрос дали е възможно оспорването на резултати от изборния процес заради невъзможността на карантинирани да гласуват, Димитров каза „нека опитат“. „Поне някои партии ще използват подобен аргумент, но оспорването е доста сложен процес. Трябва да се оспорва пред Конституционния съд, не може да се реагира веднага“, каза той.

Според данните на ЦИК около 50% от ангажираните във вота са се ваксинирали срещу коронавируса.

Валидните бюлетини трябва да имат два печата от СИК, както и откъснат купон в единия ъгъл. Единият печат се поставя преди вота, а вторият – след него. Ако някой от тези три елемента липсва – бюлетината е невалидна. „Останалото е отговорност на самите избиратели“, каза още Димитров. Невалидна може да бъде и бюлетина, в която е отбелязана единствено преференция, но без да е посочена партия.

Ако се посочи партия, обаче, но без преференция – бюлетината е валидна.

Преди дни от „Информационно обслужване“ заявиха, че изборните протоколи са едни от най-сложните до момента. Според доц. Димитров от ЦИК правят всичко нужно, за да няма проблем с отчитането и попълването на протоколите.

„Има два срока за обявяване на резултати – единият е в 48 часа. В него трябва да се каже разпределението на мандатите. След това в 7-дневен срок трябва да се персонифицират тези мандати“, допълни Димитров.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!