BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Университети вече приемат с тестове, попълнени вкъщи

В опит да запълнят отпуснатите от държавата бройки за студенти университетите измислят какви ли не облекчения за кандидатите си, нямащи нищо общо с академизма, показа проверка. На места летвата е свалена невъзможно ниско – освен че се предлагат тестове за прием, които всеки младеж може да попълни вкъщи. Някои вузове оферират прием във важни специалности, каквато е например национална сигурност, на студенти, изпаднали даже от последното класиране, пише “Сега”.

Фрапиращ пример в това отношение е УниБИТ. Той предлага задочно обучение в бакалавърска степен по “защита на националната сигурност” “за всички кандидат-студенти, включително и тези, които са положили конкурсни изпити в УниБИТ през кандидатстудентската кампания за 2019 г., но некласирани и след последното класиране”. От сайта научаваме, че това е възможно по силата на “сключен договор за съвместна дейност между Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ)”.

Ежедневни изпити за улеснение на студентите си пък предлага Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“. Те са по български и по история и от тях биха могли да се възползват кандидатите да учат право в задочна форма, платено обучение, които нямат успешно положени изпити по тези предмети. Те могат да са както лица със завършено средно образование, така и действащи студенти, става ясно от сайта на университета. Въведени са и сериозни улеснения – може да се подаде заявление за участие в изпита (тестова форма) в 10 ч., а в 11 ч. да се положи самият изпит.

Частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), станало известно с предлагането на джипове за своите студенти, предлага допълнителни стимули за млади семейства. Бременните студентки и студентки майки с деца до 6-годишна възраст ще се обучават при облекчен режим. Ако и двамата родители учат и имат дете до 6 г., единият от тях може да се възползва от възможността за индивидуален режим. В случай, че семейството има две и повече деца, облекченият режим важи и за двамата родители. Той позволява “обучение по индивидуален учебен план, удължен срок на следване, административна заверка на семестър, явяване на изпити извън сесиите, присъствие на занятия в удобно време и място, провеждане на индивидуални консултации, както и електронно обучение”.

Висшето училище по застраховане и финанси освен онлайн кандидатстване предлага и онлайн тест, достъпен за всеки, който пожелае. Времето за попълване на 21 въпроса е 90 минути, а самите въпроси са елементарни. Сред тях са например какво представляват инфлацията, акциите, облигациите и т.н. В частта за обща култура кандидатите трябва да отговорят кой е написал българския химн, чие дело е покръстването на българите, кой град е избран за Европейска столица на културата през 2019 г. и т.н.

The post Университети вече приемат с тестове, попълнени вкъщи appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!