BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Узаконилият терасата на Пламен Георгиев оглави ДНСК

Снимка: арх. Влади Калинов

Бившият шеф на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столичната община арх. Влади Калинов, който преди две години напусна поста си заради скандала със застрояването на терасата-покрив на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, вече оглавява Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), съобщава Медиапул.

Новото назначение е направено без много шум – за него се разбира от сайта на дирекцията, където Калинов е вписан като неин началник. Той заема мястото на подалия оставка началник на ДНСК Иван Несторов. От МРРБ съобщиха, че министърът на регионалното развитие Виолета Комитова му благодарила за всеотдайната работа и за приноса му в институционалното укрепване на ДНСК.

Несторов обаче не напуска дирекцията, а преминава на друга позоция в администрацията й. Той е преместен като директор на дирекция „Благоустройство и геозащита“. Оставката му бе поискана от Мая Манолова отново заради строежа на небостъргача „Златен век“, както и за случая с „подпорната стена” в Алепу.

Арх. Влади Калинов се оттегли през юни 2019 г. от ръководния пост в общинския строителен контрол, след като стана ясно, че е прекратил процедурата по издаване на заповед за премахване на построените без строителни книжа навеси на терасата в апартамента на тогавашния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. От Камарата на архитектите в България поискаха проверка на работата му заради прикриване на незаконно строителство. Последният шумен случай с проблеми в работата на строителния контрол от ерата на Калинов в общината бяха незаконните павилиони при болница „Св. Иван Рилски“ и нелепата смърт на 16-годишния Людмил от токов удар на тротоара. Тогава се оказа, че строителният контрол е върнал преписката за премахване на незаконните павилиони за отстсраняване на нередности в община „Триадица“ и случаят не е проследен докрай.

Междувременно в четвъртък от министерството на регионалното развитие съобщиха, че министър арх. Виолета Комитова е разпоредила на ДНСК по-задълбочена проверка на строителството на сградата „Златен век“. Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд вече излезе с решение, че може да продължи дocтpoявaнeтo нa нeбocтъpгaчa в столичния квартал “Лoзeнeц”. Работата по сградата бе спряна със заповед на ДНСК, докато Несторов бе шеф на строителния контрол.

Министър Комитова е провела среща в четвъртък  с представители на изпълнителя „Артекс инженеринг“ АД и на Инициативен комитет „Лозенец“, както и с главния архитект на София Здравко Здравков и с началника на ДНСК, се посочва в съобщението на МРРБ. В него не се посочва името на началника на ДНСК. В рамките на срещата са били представени становищата на страните след решението на Върховния административен съд по казуса. От „Артекс“ преди дни предупредиха, че ако изграждането на небостъргача бъде спряно отново, ще търсят правата си в съда в Страсбург. Делото срещу фирмата мина през много перипетии и бе връщано за повторно разглеждане, като първото произнасяне бе още през 2019 г.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!