BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Томислав Дончев: Каква оставка? На кого? Защо?

 

„Каква оставка? На кого? Защо?“

Така отговори пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев на въпрос защо няма никакви оставки след „Фейсбук“ съобщенията на обвинения в 18 престъпления бизнесмен Васил Божков, който се е установил в Дубай. В поредица свои изяви в социалните мрежи Божков обвини финансовия министър Владислав Горанов, премиера Бойко Борисов, председателката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова и други, че са му отнели лотарийния бизнес, след като е отказал да им го даде доброволно. Божков твърди също, че е давал милиони като „такса спокойствие“ на премиера и финансовия министър.

Той добави, че няма никакви доказателства на думите на Божков и затова не може да има никакви оставки. „И аз мога да кажа, че вие сте взели 10 000 лв. от мен“, обърна се към водещата вицепремиерът.

Според него няма как бизнесът да не си контактува с политиците, но важното е тези контакти да не са неправомерни.

Той заяви по повод обявения от Божков политически проект, че явно само самият той и водещата в БНТ нямат такъв проект. И пожела успех на всички на изборите. „Всеки, който иска, да се яви на изборите, а не само да стои отстрани и да мрънка – посочи вицепремиерът. – Аз така влязох в политиката. Исках да съм от полза, да направя нещо и да поема отговорност“.

Дончев точно 4 пъти отказа да отговори на въпроса кое държавно дружество е изкупило акции на ПИБ, като казваше лаконично: „Ще разберете днес на обяд“, имайки предвид насрочената пресконференция по въпроса.

Все пак добави: „Няма нито един сериозен аргумент срещу приемането на България в Еврозоната. Надявам се, ако България е в географската периферия на съюза, тя да не остане в политическата периферия“, като потвърди твърдото намерение на правителството да вкара държавата в Еврозоната.

До момента не са постъпили европейски средства за справяне с коронавируса, кой каквото и да ви обяснява – каза още Дончев. – Дали ще постъпят, зависи от това дали ще бъдат приети предложенията на Еврокомисията, в този или друг вид“.

Според вицепремиера сегашното предложение е добро за Европа и България, тъй като дава шанс не само за възстановяване, но и за интензивно развитие на икономиките на страните членки.

„Въпреки че имаме по-голям брой случаи на коронавирус, те са ясно географски локализирани, тестването е много по-ефективно. По-скоро допускам, че мерките ще са в огнищата“, каза още Дончев. По думите му, сега сме в период, в който трябва да се прилагат фини ограничителни мерки.

Вицепремиерът каза, че няма икономически сектор, който да не изтъква, че е приоритетен. Той се надява разговорът за намаляване на ДДС да спре дотук с направената отстъпка за ресторантьорите и туризма: „В противен случай разговорът ще стане безкраен. Всеки може да извади аргументи защо е много специален.“

Но въпреки това не изключи при определени условия намаленият на 9% ДДС да остане за постоянно. Дончев бе категоричен, че разговорът за ДДС не е разговор за потребителя и не облекчава потребителя и цените. Това е мярка в подкрепа за бизнеса и като такава беше приета, обясни той и допълни, че самите ресторантьори никога не са обещавали, че ще намалят цената на салатата и супата в заведенията.

Според Дончев световната практика показва, че редуциране на ставката не води до намаляване на цената за потребителите. Ресторантьорите, например, са били честни, и не са изтъквали, че ще намалят цените, а мярката ще бъде в подкрепа на бизнеса и за неговото изсветляване, тъй като не е еталон за адекватна данъчна отчетност.

Мярката 60/40 ще бъде удължена до септември, но спокойно може да функционира и след това. До момента има почти 16 000 заявления за 270 000 работни места. Което означавало, че ако мярката не работеща, безработицата ще е двойно по-висока.

„Мярката ще бъде разширена, ще бъде направена по-гъвкава, като плавно във времето ще се трансформира в модел за субсидирана заетост. За някои сектори се предвижда интензитетът на помощта да бъде по-висок. Не се изключва актуализация на бюджета – каза Дончев. – Всички допълнителни мерки могат да бъдат осигурявани както на база разходи от бюджета, така и със средства по линия на кохезионната политика.“

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!