BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СЪПРУГЪТ НА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА Е ПРОЕКТАНТ НА ПОДПОРНИЯ ХОТЕЛ НА “АЛЕПУ”

Архитектурното бюро “А и А Архитекти” на арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева, е главен проектант на скандалния строеж в Алепу, за който властите упорито твърдят, че е подпорна стена за свлачище, а всъщност има всички характеристики на хотел, пише Биволъ.

Хотелът се строи от близката до властта фирма “Главболгарстрой”, с която архитект Захариев има дългогодишно партньорство. Това не е първият им общ проект, който предизвиква обществено брожение. Преди две години жители на Овча Купел протестираха срещу строежа на 19 етажен блок. Инвеститор в този жилищен блок отново е „Главболгарстрой“, както става ясно от сайта на самия проект – http://gtower.bg/. Проектът може да се види на сайта на архитектурното студио – http://aaa.bg/bg/projects/details/g-tower

Архитектурното бюро на Захариев е проектирало също офис кулата и гигантския блок, който “Минстрой” на Николай Вълканов и нашумялата покрай скандала Апартаментгейт фирма “Артекс” планират да строят до метростанция “Г. М. Димитров”. Проектът може да бъде видян в сайта на “А и А”. Вълканов е известен с връзките си с Мултигруп и топлите си отношения с Ахмед Доган, на когото даде милионен хонорар за хидрогеоложки консултации.

В района на Созопол “А и А” са проектанти на курортното  селище “Аклади”.

От офиса на “А и А Архитекти” не отговориха на запитванията на Биволъ за по-подробна информация за проекта.

На въпроса дали Екатерина Захариева е информирана, че нейният съпруг е автор на скандалния проект в “Алепу”, от пресслужбата на МВнР отговориха със следното становище:

“Работата на г-жа Захариева няма нищо общо с работата на нейния съпруг и тя никога не е използвала служебното си положение във връзка с негови проекти.”

Необяснимата слепота на ДНСК и местните власти за безобразието в Алепу обаче навежда на други мисли – за чадър отвисоко над инвестиционните намерения и тяхната реализация.

Още през 2015 г. Биволъ разкрикой стои зад плановете да се застрои знаковия “шофьорски плаж” в местността Алепу и как се е стигнало до продажбата на земята от Община Созопол управлявана тогава от Панайот Рейзи.

Фирмата “Алепу Вилидж” успява да придобие терена, апортиран от община Созопол в публично-частна фирма през 2005 г., след което е отстъпен на частниците на скандално ниска цена. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв (по 40 лв. на кв. м.). Фирмата, получила терените, е контролирана от управителите на ПЛАСТИМО АД, които са тясно свързани с масонския шеф и агент на ДС Борислав Сарандев. Още тогава личат какви са строителните намерения. Предметът на дейност на дружеството “Алепу Вилидж” е “изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство”.

През 2019 г. “Алепу Вилидж” учредява право на строеж за 26 апартамента на “ГБС-Турс”, дъщерна фирма на “Главболгарстрой”, сочи справка по партидата на фирмата в Имотния регистър.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!