BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След седмица започва изплащането на средства за зимното почистване към Общините

 

От другата седмица общините ще започнат да получават средствата за зимното почистване. Това стана ясно след срещата между премиера Стефан Янев и Националното сдружение на общините. Общата сума за всички общини е 47 млн. лв. До края на годината обаче ще бъдат получени само 25%. Останалите могат да бъдат заявени до края на януари.

За справяне с пандемията Общините получават 100 млн. лв. Те могат да бъдат израходвани до края на 2022 година. Тези средства ще бъдат получени под формата на допълваща и компенсираща субсидия за дейности, свързани с ограничаване на последствията от COVID кризата.

Представителите на местната власт са обсъдили с вицепремиера Атанас Пеканов и възможностите за увеличаване на средствата в Плана за възстановяване за уличното осветление и неговата енергийна ефективност, заяви председателят на Сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов. От следващата седмица започва обсъждането на Бюджет 2022, в който ще има много промени, посочи още той.

„Имахме конструктивен диалог, опитахме се да намерим решение. Ние сме длъжни и правим всичко възможно да създаваме условия за по-добър живот на всеки български граждани. Това са наши задължения и ние се стремим да откриваме добър диалог за постигане на това”, заяви той  и посочи, че подобни срещи ще се проведат още няколко пъти.

Най-важната тема според него е била за децентрализацията на общинските бюджети.

„Търсим варианти и възможности за най-доброто реализиране. Ние се подготвяме заедно с кметовете и министрите, които имат отношение по темата, да намерим точната формула, която да предложим на следващото НС, за да може най-после този проблем да намери законодателно решение и по този начин смятаме, че Общините още по-добре ще могат да откликват на желанията за подобряване на живота на гражданите, за възпитанието на техните деца и за правенето на бизнес”, обясни премиерът.

Обсъдени са и други важни теми, повечето от които финансови. Дискутирани са и начините за разпределяне на средствата от  Плана за възстановяване за последиците от коронавируса.

„Във връзка със зимното почистване, беше дискутирана тази част, за която общините отговарят. Беше дискутирана и финансовата част с министерството на финансите. Диалогът е открит, надявам се да продължим в същия дух”, добави Янев.

 

 

 

 

 

Източник: Нова тв

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!