BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След проверка по сигнали: Икономическият министър поиска оставките на ръководството на КЗП

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверие и поиска оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите, което е назначено през септември 2022 г., съобщават от пресцентъра на ведомството.

Причина за решението му е нарастващият брой сигнали срещу дейността на КЗП. От началото на годината тези сигнали са се увеличили с над 60% в сравнение с 2022 г. и 2021 г., посочват от министерството.

Много от сигналите са на служители на комисията и са свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други.

Проверка на инспектората на Министерството на икономиката и индустрията е потвърдила значителна част от сигналите, посочват от Министерство на икономиката. Те засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове, чести кадрови промени и нерегламентирана намеса.

По повод констатациите на Инспектората са сезирани Агенцията за държавен финансов контрол, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура.

Икономическият министър е провел среща с членовете на Комисията, за да ги уведоми за решението си.

На този етап оставката си е депозирал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията – Константин Арабаджиев.

Министърът на икономиката и индустрията е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. Предстои съгласуване с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, свързана с планираните промени в Комисията.

Същевременно до МИИ са постъпили и множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително и журналистически разследвания, които излязоха в публичното пространство.

„Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното й функциониране“, коментира министър Богданов.

По думите му Комисията трябва да работи с грижа за потребителите и да се превърне отново в работещ орган, на който гражданите и бизнесът вярват.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!