BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сигнал за дете в риск: Настаниха момче при баба му заради съмнения за тормоз от родителите

До Министерството на труда и социалната политика (МТПС) е подаден сигнал непълнолетно дете в риск. Сигналът е подаден от бабата по майчина линия на детето, което не e живеело постоянно в страната с родителите. Системата за закрила на детето чрез дирекциите „Социално подпомагане“ е мобилизирала всички възможни средства и мерки с цел да отговори на потребностите и интересите на детето, като същевременно се оказва подкрепа и на неговото семейство, тъй като „основен принцип е да се осигури сигурна семейна среда“, се посочва в позиция на МТПС.

Предприети са действия по Закона за закрила на детето и подзаконовата нормативна уредба към него, като е спазена поредността на определените мерки за закрила и първоначално са предприети мерки за закрила в семейна среда. Впоследствие случаят е претърпял развитие, като са налице и данни за упражнено насилие над детето“, уточняват от ведомството.

„В хода на оценката на сигналите правят впечатление напрегнатите отношения между родителите на детето и членовете на разширеното семейство„, се казва още в становището на социалното министерство.

По данни на Агенцията за социално подпомагане до юни 2022 г. непълнолетното дете и родителите са живели в България в различни населени места. След това, предвид трудовата ангажираност на родителите, са заминали в чужбина. Честата смяна на местоживеенето на родителите е допринесло за повишаване на тревожността у детето и то е изразило желание да бъде изпратено при баба му и останалите роднини в България за коледните и новогодишни празници, се посочва в становището.

Сезирана е била и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), откъдето дават указания към съответната дирекция. Проучени са и обстоятелствата относно насилие, упражнено на територията на училище в София, в което детето е било записано в дневна форма на обучение.

По повод възникналата ситуация с детето на летище София на 21 януари.2024 г., когато детето и родителите на обяд са отишли на аерогарата с цел пътуване за Мадрид, от страна на Агенцията за социално подпомагане (АСП) е представена информация, че детето е споделило, че още на аерогарата се е разплакало и е помолило персонала на летището да извикат полиция. Разпитан е от икономическа полиция и е изпратен екип от „Мобилна работа с деца в риск“, казват от МТПС.

„След това, отново по искане на самото дете, е предприета мярка за закрила „полицейска закрила“ и то е настанено в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни (ДВНМН) към МВР за срок от 48 часа. В проведения разговор детето е заявило, че не желае да напусне територията на Република България и би желало да бъде настанено в семейството роднини или близки или в социална услуга за резидентна грижа“, обясняват още от министерството.

„По данни на директора на РДСП – София-град, родителите на детето са посетили ДСП – Сердика и ДСП – Лозенец и са депозирали заявление, че не желаят синът им да контактува с бабата Росица Кирилова и с лелите си Албена Тодорова и Елена Кирилова. Поради заявеното писмено желание на детето относно настаняването му в семейството на баба му по майчина линия Росица Кирилова и изтичащата мярка „полицейска закрила“, на 23 януари 2024 г. компетентната ДСП – Сердика издаде заповед за настаняване на детето в семейството на бабата по майчина линия, Росица Кирилова“, коментират от МТСП.

Ето и становищата:

Във връзка с получения в края на м. декември 2023 г. в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) сигнал във връзка с 13-годишно дете, което явно и съзнателно изразява волята си, че не желае да живее с родителите си в чужбина, и предшестващата и последващата поредица от обстоятелства и сигнали до държавните органи и институции, Министерството на труда и социална политика изразява следното становище по отношение на взетото решение на 23.01.2024 г. за налагане на административна мярка на основание чл. 76а, ал. 1 от Закона за българските лични документи за срок до шест месеца от издаване на заповедта на детето, в резултат на която детето няма да може да напуска пределите на България през този период, както и за издаването на Заповед на 23.01.2024 г. на компетентната Дирекция „Социално подпомагане“ – Сердика  за временно настаняване на детето в семейството на бабата по майчина линия, Росица Кирилова.

На първо място, МТСП ясно заявява, че не са отнети родителските права на родителите на детето, нито пък екипът на МТСП е обмислял такава мярка предвид предоставените документи и данни. Горепосочените мерки, наложени от Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане, са временни, съобразени са с волята на детето, което съвсем скоро ще навърши 14 години, и имат за цел през периода, в който мерките са в сила, на родителите и детето да се осигури необходимата професионална помощ, за да се възстанови балансът в семейството и да се постигне разбиране за правата на детето.

На второ място, ясно подчертаваме, че до МТСП не са получени сигнали за наличие на насилие срещу детето от страна на членове на неговото семейство. В този смисъл, МТСП не счита, че в присъствието на родителите си безопасността на детето е застрашена. Наложените мерки напълно позволяват на родителите да поддържат непрекъснат контакт с детето си.

Разгледахме подробно и с най-висока степен на спешност и тревожност обаче получения сигнал за физическо насилие спрямо детето от лице, приближено на семейството, на територията на посещаваното от детето училище.  Изясняването на това обстоятелство беше от голямо значение за взимането на решение за налагането на горепосочените мерки.

На трето място,  макар до структурите на МТСП да не са достигнали сигнали за физическо насилие срещу него от страна на членове на семейството му, са получени такива за притеснителното му психическо състояние, за незачитане волята му от страна на родителите му да живее в България, където да изгради постоянна и стабилна социална среда, както и да ходи на училище. Мярката по чл.76а от ЗБЛД за забрана на детето да напуска територията на България за срок от 6 месеца е наложена именно със следните мотиви: дете в риск от отпадане от образователната система и необходимост от изясняване на решенията на родителите, свързани с осигуряване на сигурна среда за развитието и образованието на детето с оглед въвличането на детето в дейности по чл. 11, ал. 1 от ЗЗДет.: “Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие.”

С оглед на гореизложеното и подчертавайки, че с цел опазване личната неприкосновеност на детето в настоящото Становище съзнателно не са изброени всички обстоятелства и данни, разгледани и обработени от МТСП, АСП и ДАЗД, Министерството на труда и социалната политика подкрепи наложените временни мерки, описани в първия параграф от настоящото Становище, а именно за временна забрана на детето да напуска страната и за временно настаняване при баба му по майчина линия, изцяло с оглед създаване за възможност за възстановяване на доброто психическо и емоционално състояние на детето и за осигуряване на сигурна, спокойна и нетравмираща среда, в която да се работи професионално за изграждането на хармонични и благотворни отношения между детето и родителите му.
МТСП изразява ясно становище, че правата на децата са изконни, също както са правата на възрастните, и когато едно дете на подобна възраст многократно изразява волята си устно и писмено, държавата с всичките си органи и институции следва да я вземе предвид в работата, мерките и решенията си по отношение на детето.

С Т А Н О В И Щ Е относно случай на дете в риск

Във връзка с получения в края на м. декември 2023 г. в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) сигнал от г-жа Кирилова – баба на детето по майчина линия, бихме искали да обърнем внимание, че в своята работа органите за закрила на детето се ръководят от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и разпоредбите на действащото законодателство, включително по отношение на правото на всяко дете да бъде отглеждано от своите родители.

Уважаваме правото и желанието на майката и бащата да полагат грижи за отглеждането и възпитанието на детето. От страна на компетентните органи са предприети действия в съответствие със Закона за закрила на детето и подзаконовата нормативна уредба към него, като е спазена поредността на определените мерки за закрила и първоначално са предприети мерки за закрила в семейна среда. В последствие случаят е претърпял развитие, като са налице и данни за упражнено насилие над детето.

В хода на работата по случая е установено, че безспорно върху детето е упражнено насилие, в следствие на което са получени травми, но предвид противоречивата до момента информация относно извършителя на насилието и мястото, на което е извършено то, са предприети допълнителни действия за изясняване на тези въпроси. На този етап информацията сочи, че извършителят е познат на майката. Съгласно амбулаторния лист, издаден от УМБАЛСМ Пирогов на 09.01.2024 г., детето е със „счупена долна челюст, закрита“. Налице е и образно изследване от МДЛ „Русев“ (представено от майката на детето), съгласно което липсват данни за посттравматични промени на некрокраниума. В хода на оценката на сигналите правят впечатление напрегнатите отношения между родителите на детето и членовете на разширеното семейство. Всяка от страните изказва твърдения, които са противоречиви, и това изисква задълбочен анализ на постъпилата информация, като се има предвид и писмено заявеното желание на детето.

Проверка по случая се извършва и от прокуратурата.

По данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП) до м. юни 2022 г. непълнолетното дете и родителите са живели в България в различни населени места. След това, предвид трудовата ангажираност на родителите, са заминали в чужбина, като са живели в Парагвай, а от м. септември 2023 г. в Бразилия. Честата смяна на местоживеенето на родителите е допринесло за повишаване на тревожността у детето и то е изразило желание да бъде изпратено при баба му и останалите роднини в България за коледните и новогодишни празници. От страна на Агенцията писмено е уведомена РДСП – София-град (на 22.12.2023 г.) за извършване на проверка по изложените в сигнала (получен в МТСП от г-жа Кирилова) обстоятелства, предприемане на мерки от компетентната ДСП за защита правата на детето и са дадени указания и препоръки. Установено е, че междувременно в ОЗД към ДСП – Сердика на 19.12.2023 г. е регистриран сигнал за детето с идентично съдържание, също подаден от бабата на детето по майчина линия, която го е допълнила на 21.12.2023 г. Посочила е, че майката е дошла на 20.12.2023 г. в дома ѝ и е взела със себе си детето, като е отбелязано, че ще пребивават на адрес на територията на ДСП – Лозенец. Междувременно бабата е информирала за нова промяна в обстоятелствата, а именно – че майката и детето се намират в гр. Банско, като към датата на подаването на новите обстоятелства не е могла да посочи точен адрес. Адресът в гр. Банско е предоставен на 02.01.2024 г., като по компетентност информацията писмено е изпратена на ДСП – Разлог за извършване на спешна проверка.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е сезирана за случая на 21.12.2023 г., след получен сигнал от г-жа Росица Кирилова, баба по майчина линия на детето, при която детето е било отседнало при престоя си в България. От страна на ДАЗД е изпратено писмо до ДСП – Сердика (дирекцията по настоящ адрес на г-жа Кирилова), с копие до директора на регионална дирекция за социално подпомагане (РДСП) – София – град за спешно проучване на представените в жалбата обстоятелства и при оценена необходимост за предприемане на мерки за закрила спрямо детето с цел защита правата и интересите му. В писмото са дадени указания в хода на проучването стриктно да бъде спазена Методиката за управление на случай на закрила на дете в риск.

Също така от страна на ДАЗД е изпратено писмо и до Регионалното управление на образованието (РУО) – София – град, с което е поискана в спешен порядък наличната информация за обучението на детето с цел предоставянето ѝ на компетентния отдел ОЗД, за да се направи оценка на сигнала. Направено е последващо искане до РУО – София – град за представяне на подробна информация, включваща сведения относно: образователни институции, в които детето се е обучавало до 12.06.2022 г.; завършена степен на образование; образователната институция от чужбина, в която детето се е обучавало, преди да бъде записано на 19.12.2023 г. като ученик в дневна форма на обучение в 170 СУ „Васил Левски“ – гр. Нови Искър. По повод сигнал за физическо насилие над детето, упражнено от познат на майката на територията на образователната институция, в която е записано, е изискана информация от директора на 170 СУ „Васил Левски“, гр. Нови Искър и от началника на 02 Районно управление – Столична дирекция на вътрешните работи, гр. София.

По информация на АСП на 10.01.2024 г. е получен сигнал с данни за упражнено насилие над детето, извършено в рамките на териториалния обхват на учебното заведение, в което то учи. Проведена е среща по Координационния механизъм (КМ) при насилие по реда на чл. 36г от Закона за закрила на детето. На 11.01.2024 г. е проведено заседание на мултидисциплинарния екип, в рамките на което ангажираните институции са обсъдили случая, обменили са информация, изслушани са майката на детето, бабата по майчина линия, както и детето, по изрично негово желание. Майката е изразила категоричното си желание детето да живее заедно с родителите си в Бразилия. Професионалистите, присъствали на срещата, са се обединили около становището, че положението на детето не налага предприемане на спешна мярка за закрила – извеждане извън семейна среда. Екипът е взел следните решения: да се предприеме мярка за закрила в семейна среда на основание чл. 23 от ЗЗДет., като майката и детето се насочат към подходящи социални услуги в общността за „Оценка на родителски капацитет“ на майката и „Работа с психолог“ за детето; да се насочи бабата към социална услуга „Оценка на родителски капацитет“ на база на подадената от нейна страна декларация за настаняване на детето в семейството ѝ.

В хода на работата мултидисциплинарният екип по случая е разгледал конкретната ситуация на насилие над детето, случила се на 09.01.2024 г., в която детето е отказало да тръгне с майка си и да се качи в автомобила на нейния познат. Приятелят на майката е използвал насилствени методи, за да вкара детето в автомобила. На срещата на екипа са изслушани бабата и майката на детето, които дават противоречива информация за случая. В УМБАЛСМ Пирогов детето било насочено за хоспитализация, като в последствие майката е отказала хоспитализацията и е предоставила второ мнение от образно изследване от МДЛ „Русев“, съгласно което липсват данни за посттравматични промени на некрокраниума. Взетите решения от страна на мултидисциплинарния екип са следните: ДСП – Лозенец да отвори работа по случая за малолетното дете с предприета мярка за закрила – съдействие, подпомагане и услуги в семейна среда, да насочи детето, майката и бабата за ползване на социални услуги, както и да се изиска медицинска документация от УМБАЛСМ Пирогов, за да се установи здравословното състояние на детето.

В ДАЗД е постъпило искане от дирекция „Български документи за самоличност“ на Министерството на вътрешните работи за становище или предложение дали спрямо детето да бъде предприета мярка по чл. 76а от Закона за българските лични документи (ЗБЛД). След получаване на подробен социален доклад по случая от ДСП – Лозенец и доклад от 170 СУ „Васил Левски“ – гр. Нови Искър, както и с оглед анализираните данни и факти на 22.01.2023 г. е изготвено предложение от ДАЗД да бъде наложена административна мярка на основание чл. 76а, ал. 1 от ЗБЛД за срок до шест месеца от издаване на заповедта на детето. Предложението е на основание чл. 10 от Инструкция № Iз-207/15.02.2006 г. за прилагане на мерките по чл.76а от ЗБЛД със следните мотиви: дете в риск от отпадане от образователната система и необходимост от изясняване на решенията на родителите, свързани с осигуряване на сигурна среда за развитието и образованието на детето с оглед въвличането на детето в дейности по чл. 11, ал. 1 от ЗЗДет. До края на работния ден на 22.01.2024 г. е наложена административна мярка от дирекция „Български документи за самоличност“ на МВР.

По повод възникналата ситуация с детето на летище София на 21.01.2024 г., когато детето и родителите на обяд са отишли на аерогарата с цел пътуване за Мадрид, от страна на АСП е представена информация, че детето е споделило, че още на аерогарата се е разплакало и е помолило персонала на летището да извикат полиция. Разпитан е от икономическа полиция и е изпратен екип от „Мобилна работа с деца в риск“. След това, отново по искане на самото дете, е предприета мярка за закрила „полицейска закрила“ и то е настанено в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни (ДВНМН) към МВР за срок от 48 часа. В проведения разговор детето е заявило, че не желае да напусне територията на Република България и би желало да бъде настанено в семейството роднини или близки или в социална услуга за резидентна грижа. На 22.01.2024 г. социални работници от ОЗД са посетили детето и са разговаряли с него, като от предоставената информация е видно, че то е спокойно. От разговора е изготвен протокол, съгласно който детето е изразило желание да живее със своите роднини и да учи в България.

Детето е запознато, че е в ДВНМН временно, като е заявило, че предпочита да бъде настанено в център (социална услуга). По информация от ДСП – Сердика на 22.01.2024 г., в края на работния ден, майката и бащата са посетили дирекцията и са заявили, че желаят да се грижат за сина си, като ще останат в България, колкото е необходимо.

В тази връзка са дадени насоки от АСП за провеждане на повторна среща с детето, на която то да бъде информирано за решението на родителите му и да се вземе под внимание неговото мнение. На 23.01.2024 г. директорът на РДСП – София-град в телефонен разговор е информирал, че по време на срещата с детето то е декларирало писмено своето желание да бъде отглеждано от своята баба Росица Кирилова. По данни на директора на РДСП – София-град, родителите на детето са посетили ДСП – Сердика и ДСП – Лозенец и са депозирали заявление, че не желаят синът им да контактува с бабата Росица Кирилова и с лелите си Албена Тодорова и Елена Кирилова. Поради заявеното писмено желание на детето относно настаняването му в семейството на баба му по майчина линия Росица Кирилова и изтичащата мярка „полицейска закрила“, на 23.01.2024 г. компетентната ДСП Сердика  издаде Заповед за настаняване на детето в семейството на бабата по майчина линия, Росица Кирилова.

От представената информация е видно, че системата за закрила на детето чрез дирекциите „Социално подпомагане“ е мобилизирала всички възможни средства и мерки с цел да отговори на потребностите и интересите на детето, като същевременно се оказва подкрепа и на неговото семейство, тъй като основен принцип е да се осигури сигурна семейна среда.  

 

 

 

 

 

БТА

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!