BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сдружение „Хора и традиции“ организира възстановка на традиционна брежанска сватба

Сдружение „Хора и традиции“ организира в неделя в Брежани възстановка на едни от най-красивите обредни действия и ритуали на брежанската традиционна сватба.

Възстановката е по проект „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“, което сдружението изпълнява по Програма Културно наследство на Национален фонд „Култура“.

Проектът цели да изследва, съхрани и популяризира непокътнатата красота на традициите в едно изключително будно село, които все още битуват, но и да съхрани красиви традиции, които постепенно изчезват от паметта. С помощта на научни експерти и добролния труд на млади хора и самодейци ще се издирят и опишат върхови моменти от семейната и календарната обредност: Традиционната брежанска сватба, Слуга, Прошки, Благовец, Бъдни вечер, Брежанска сурва, както и изчезващите, но превърнали се във вдъхновение за ансамбъл Пирин и за много – творци пролетни гергьовски ритуали Брежански предой.

Възстановката на традиционната брежанска сватба ще пресъздаде ритуалите по обличане на младоженката, качването й на бял кон, кумската трапеза с фуруглицата, наричания и благословия, посрещането на младоженците от свекървата, части от „засевката“ с люлеенето на шарената чарга и наричанията от млади моми и др.

В неделя ще бъдат направени кратки възстановки и на обичаите „Сирни заговезни“ и „Предой“, които поради пандемията, не можаха да се състоят по-рано.

Традиционната брежанска сватба и другите традиции са обстойно изследвани и описани, предстои издаването на книга „Стародавни и живи“, в която са включени песни, традиционни кулинарни рецепти, снимки и документи, факсимилета за традициите на Брежани.

Девойче, мило, убаво,

излези вонка на двори,

посрещни китни сватове,

дарувай свекър, свекърва

с бели ткаени кошули,

золва и девери

с бели вълнени чорапи,

стари и нови кумуве –

сбито ткаени кауши,

та накрая момче чужденче

с бела свилена кошуля.

(Райна Гюрова)

Брежанската сватба пази и предава богатството на народната песенна и традиционна култура. Нейните символи и ритуали са уроци по родолюбие, висока нравственост и чистота на морала, силата на семейството и взаимното уважение, вярата в Бог.

Брежанската сватба носи и предава неувяхващата духовна хубост на хората от Брежани и региона.

Жива и днес.

„Ела се вие, превива, мома се с рода прощава…“

The post Сдружение „Хора и традиции“ организира възстановка на традиционна брежанска сватба appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!