BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сандански, Кресна и Струмяни с нова система за управление на битовите отпадъци

Сандански, Кресна и Струмяни са част от европейското семейство на общините с екологосъобразно управление на битовите отпадъци. Те вече се обслужват от ново предприятие за обработка на битови отпадъци, което включва регионална инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и дървесни отпадъци и регионална инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци.

Изпълнението на дейностите по проекта приключи в края на 2020 г. и вече се виждат ползите от него. Основният резултат от изпълнението на мерките по проекта е намаляване количеството на депонираните битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.

В рамките на първата зона са разположени и функционират паркинг, автомобилна везна, административно-битов павилион и такъв за контрол и охрана, санитарно-битов павилион, вана за измиване на гуми, каломаслоуловител, резервоар за отпадни води, комуникационни съоръжения. Във втората зона е разположен навес, който помещава компостиращата инсталация и инсталацията за предварително третиране на отпадъците, отделение за входящи зелени отпадъци, резервоар за инфилтрат, комуникационни площи.

Капацитетът на инсталацията за предварително третиране на отпадъци при 5-дневен работен режим ще позволи третиране на над 13 500 тона на година. Максималната производителност на заложената инсталация е 10 тона на час.

Технологичният процес на инсталацията за компостиране предвижда тя да работи 10 месеца в годината – от март до декември включително. Капацитетът на тази инсталация е 2 800 тона на година. Произведеният компост ще възлиза средно на около 1 250 – 1 300 тона годишно и ще бъде използван за укрепване и подсилване на почвата в градските зелени системи, за рекултивиране на нарушени терени и нарушени, и замърсени почви към горския фонд, както и ще се раздава безплатно на населението в трите общини.

The post Сандански, Кресна и Струмяни с нова система за управление на битовите отпадъци appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!