BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИОСВ – Перник многократно е санкционирала дружеството за третиране на отпадъци в Дупница

67835392_2301250233456568_1952894931974488064_n

РИОСВ – Перник през годините многократно е извършвала проверки и е налагала санкции на „Феникс-Дупница“ ООД в Дупница за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешени за целта терени, един от които е под виадукта на автомагистрала „Струма“. На дружеството са съставени общо 9 акта и наказателни постановления.

Последната проверка от РИОСВ – Перник е извършена на 23.05.2019 г. и отново е установено съхранение на отпадъци извън разрешените площадки на дружеството. „Феникс-Дупница“ ООД има разрешение за извършване на дейности с отпадъци, но за други терени в района. Затова е издадено предписание да бъдат преместени и почистени отпадъците от в срок до 31 юли 2019 г. Предписанието не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта – за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъци (ЗУО).

През февруари 2019 г. е съставен акт за нарушение на ЗУО за съхраняване на неопасни отпадъци на неразрешено за целта мястоНаложена е санкция в размер на 5000 лв., която е в съдебна процедура. През миналата година е съставен  акт за липса на отчетност при транспортиране на отпадъци, за което на дружеството е наложена глоба от 2000 лв. През 2013 г. са съставени три акта с наказателни постановления за следните нарушения – третиране на отпадъци на неразрешени за това места с глоба от 3000 лв.; третиране на неопасни отпадъци без регистрационен документ по ЗУО и санкция от 8000 лв.; извършване на неконтролирано третиране на неопасни отпадъци и санкция в размер на 1400 лв. В периода между 2010 и 2012 г. година има съставени и още два акта и са издадени съответните наказателни постановления.

РИОСВ ще премине към процедура по отнемане на разрешение на дружеството за извършване на дейности с отпадъци след изтичане на законовия срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления и при съответствие с изискването на чл.75, ал.1, т. 2 от ЗУО.

По искане на РИОСВ-Перник експерти  от Изпълнителната  агенция по околна среда извършиха замервания на въздуха в с. Блажиево, община Дупница. По измерените показатели няма превишения на пределно допустимите норми.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!