BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Раздават върба на Цветница извън църквите

С голямо внимание се очаква становището на Светия синод за предстоящите празници, за това как в условия на световна пандемия ще може да се празнува. “Имахме много градивна среща с Националния щаб. Светият синод призова вярващите да останат в своите домове, за да избегнем струпването на маса хора”, каза тази сутрин по БНТ митрополит Антоний.

Върбата, която се раздава по време ва Вход Господен в Йерусалим (Цветница), ще бъде изнесена отвън. Църковнослужителите ще бъдат оборудвани с маски и ръкавици. Ще се търси съдействието на общински власти.

За Великден също традициите ще бъдат спазени, но отново отвън. Ще се спазва отстояние между хората, за да може да не се допусне голямо струпване на маса.

Ген. Мутафчийски вчера призова да не мислим за Цветница и за Великден като за празници и да си останем вкъщи. Според митрополитът надали той се е опитвал да омаловажи празниците.

Митрополит Антоний: Това е една такава ситуация, с която не се е сблъсквало човечеството. Нормално е и да няма адекватни действия от страна на всички. Може пък Бог да иска да ни смири, защото като че ли човеците станаха много егоисти, много горди. Ние трябва да си извадим правилните изводи. Църквата призовава хората да останат в своите домове, да посрещнат там празниците. Служби ще има.

Според него взетите мерки са достатъчно строги и правилни.

 

The post Раздават върба на Цветница извън църквите appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!