BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пълен батак и в екоминистерството – сметките му са празни

България е пред 3156 евро глоба на ден за мръсния въздух
БГНЕС

Пълен батак в екоминистерството завари новият екип, стана ясно от първата пресконференция на новия екип. Бюджетът на министерството е 64.5 млн. лв., към днешна дата го заварвам с 10 млн. дефицит. В предприятието за управление на дейностите по околна среда при бюджет от 70 млн. лв., има дефицит от 24 млн. лв., обяви министър Асен Личев. „1 лев не е оставен, за да може да осъществява министерството основните си политики до края на годината“, допълни той.

Най-голямата опасност идва от второто дело срещу България за бездействието на властите срещу замърсяването на въздуха. Там сме във фаза определяне на санкция, съобщи зам.-министър Емилия Тончева. Определената санкция е 3156 евро на ден. Тончева най-сетне каза ясно истината за този огромен проблем. „Общините, които на местно ниво следва да положат усилия за намаляване на стойностите на фини прахови частици, макар да са много добре финансирани и от предприятието, и по програма „Околна среда“, в много малка степен реализират конкретни мерки“, каза тя.

Имаме срок, който изисква до 2020 г. нивата на фини прахови частици да са достигнали определени параметри, указани от ЕК. За съжаление сме далеч от изпълнение на това указание, коментира Тончева. Сега служебният екип ще се опита да разпредели санкцията по такъв начин, че ефектът от нея да е поносим. Идеята е тя да бъде разпределена само между общините, където има нарушения.

България е с общо 18 наказателни процедури от ЕК в област околна среда. Две от тях са особено забавени – закриването и рекултивацията на депа с неопасни отпадъци и необявените защитени зони за местообитания, обяви Личев.

Екоминистърът разказа още детайли от завареното в министерството наред с празните сметки. Липсват ключови стратегически планове, например за управление на водните ресурси, за управление на отпадъците и пр. Липсва и задължителната оценка на корупционния риск. За сметка на това Личев с изумление заварил нещо като ВИП сектор от служители в министерството, които имат право да ползват отделен вход и пряк достъп до министъра.

По отношение на друг болен въпрос на околната ни среда – превръщането на България в депо за чужди отпадъци, Асен Личев разказа, че е имал намерение да забрани вноса на отпадъци за изгаряне. Оказало се обаче, че всеки, който е получил комплексно разрешително за изгаряне на отпадъци, има право да ги внася, поради което за такава забрана е необходима законодателна промяна. От няколко дни обаче по разпореждане на новия министър на сайта на министерството се публикува ежедневна справка какви отпадъци влизат в България – коренна разлика с предишното управление, което криеше тази информация.

МИМИКРИЯ ЗА ВЪЗДУХА

Вестник „Сега“ многократно е писал как Йорданка Фандъкова се „бори“ с мръсния въздух в София – чрез въвеждане на неприложими мерки, колкото да се отчете дейност и чрез местене на станции на стратегически места. От години например е премахната станцията на Орлов мост, но пък има станция на Копитото, която денонощно отчита кристално чист въздух дори при най-тежкия смог над столицата. Въведените стимули за ползване на градски транспорт си стоят на хартия – пускането на зелен билет е прилагано няколко пъти. Програмите за замяна на замърсяващи печки обхванаха изключително малък брой хора. Дори в момента управата на Столична община трови въздуха на града, като замести трамвай 5 с възможно най-старите си автобуси, които непрекъснато обгазяват градинката срещу СДВР, където е обръщалото им. Не е рядкост и общински служби да ползват твърдо гориво за отопление през зимата, вместо да дават пример. Във всеки ден, в който призовава столичани да слязат от колите, Фандъкова отказва да слезе от своя служебен автомобил.

 

 

Източник: Сега

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!