BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Пфайзер“: Ваксината ни е 100% ефективна при деца на възраст 12-15 години

Компаниите Pfizer Inc и BioNTech SE заявиха в сряда, че съвместната им ваксина срещу Covid-19 е безопасна и ефективна и произвежда стабилни реакции на антитела при деца на възраст от 12 до 15 години, проправяйки по този начин пътя на ваксината да получи разрешение за спешна употреба в САЩ през следващите седмици, съобщава Ройтерс.

Pfizer обяви, че нейната коронавирусна ваксина, разработена съвместно с BioNTech, е 100% ефективна при деца на възраст между 12 и 15 години, според клинично изпитване от трета фаза.

„Споделяме спешността да разширим разрешителното за употреба на нашата ваксина при по-млади хора и сме насърчени от данните от клиничните изпитвания на юноши на възраст между 12 и 15 години“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

Той добави, че Pfizer ще предостави новите данни от клиничното изпитване на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) през следващите седмици. Алберт Бурла посочи, че „Пфайзер“ се надява, че ваксинациите при тази възрастова група могат да започнат преди следващата учебна година.

Според него компанията планира да поиска спешно разрешение от FDA на САЩ „през ​​следващите седмици и от други регулаторни органи по света с надеждата да започне да ваксинира тази възрастова група преди началото на следващата учебна година“.

Проучването на Pfizer включва 2260 юноши в САЩ.

В проучването на 2260 юноши на възраст от 12 до 15 години е имало 18 случая на Covid-19 в групата, получила плацебо, и нито един в групата, получила ваксината на Pfizer/BioNTech, което е довело до 100% ефикасност при предотвратяване на коронавирус, посочват от двете компании.

Ваксината се понася добре, като страничните ефекти са в съответствие с тези, наблюдавани при тези на възраст между 16 и 25 години, според последното проучване сред възрастни хора. Не са отбелязани страничните ефекти за по-младата възрастова група, като страничните ефекти, според проучването при възрастни, обикновено са леки до умерени и включват болка на мястото на инжектиране, главоболие, леко втрисане и умора.

Двете компании (Pfizer и BioNTech) също така са изследвали подгрупа от тийнейджъри, за да измерват нивото на вирусно-неутрализиращи антитела месец след втората доза и са установили, че е сравним с участниците в проучването на възраст от 16 до 25 години в основното проучване при възрастни.

 

 

 

Източник:БНР

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!