BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Балтов: България ще получи над 1 милион ваксини на „Пфайзер“ в следващите 3 месеца

Определени са 1 милион 259 хиляди 728 дози допълнително количество ваксини на „Пфайзер“ на България, което ще бъде дадено в следващите 3 месеца. Това съобщи в „Денят започва“ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

По думите му по този начин ваксинационният план ще бъде на 100 процента изпълнен и дори преизпълнен. Това ще доведе до покритие на над 70 процента ваксинирани до края на септември, добави проф. Балтов.

„Кога ще дойде пратката ще стане ясно през следващата седмица. Имайки 1 милион до края на месец април, след това милион и половина до май и 2 милиона вече ваксинирани до края на юни ще имаме натрупан колективен имунитет, заедно с преболедувалите, които ще са не по-малко от 500 хиляди. 2 милиона и половина души покритие ще бъде достатъчно да живеем по-спокойно и по-нормално и да имаме едно хубаво лято“, допълни проф. Балтов.

Според него трябва да се започне с хората над 75-годишна възраст, след това от 70 до 75, от 65 до 70-годишна възраст. Когато има повече дози, те ще бъдат разпределени пропорционално, както към общопрактикуващите лекари, така и към ваксинационните пунктове, отбеляза директорът на „Пирогов“.

„Надявам се хората, които идват да се имунизират в „Пирогов“, да могат да избират ваксината си още следващата седмица. Също от другата седмица ще заработят и мобилните екипи. Ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите, тъй като при тях имунитетът спада. В „Пирогов“ вече нямаме повече от 4-5 човека персонал, които се заразяват с COVID-19 за седмица“, коментира проф. Балтов.

По думите му е нормално при затлъстяване или при хора с хронични сърдечни заболявания да се предписва лекарство против съсиреци.

„То се слага на определени пациенти, не на всички. Това затваряне за 10 дни е в кавички, защото виждате какво се случва в парковете, на „Витошка“, има свобода на движение и контакт. Не можеш да направиш нещо, което е против волята на хората. С какво е лошо да се използва външната част на заведение, от това улицата отпред да е препълнена. Проблемът е, че молът не се използва единствено с цел пазаруване“, категоричен е проф. Балтов.

Той изрази надежда пикът на третата вълна да е достигнат и натискът да започне да намалява.

„Най-добрата ваксина е поставената, в никакъв случай не можем да кажем, че ваксината на „Астра Зенека“ е по-малко подходяща от РНК ваксините. Ако някъде се води фирмена война, ние ставаме потърпевши, но тя не се води в България. В момента в „Пирогов“ лежат 434 с коронавирусна инфекция, от тях над 70 са в тежко състояние, за интензивно лечение и апаратна вентилация, 8 от приетите през последните 24 часа са от цялата страна, а не от София-град“, каза още проф. Балтов.

По думите му повече пациенти вече имат нужда от кислородна терапия, като в момента в „Пирогов“ се харчи над 8 тона втечнен кислород на денонощие. Според проф. Асен Балтов има достатъчно медици. Той изрази надежда до края на април да се възобновят плановият прием и плановите операции.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!