BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата ще анализира проверките си на Пеевски, санкциите на САЩ се дължали на работата й

Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ, Върховна касационна прокуратура се самосезира и образува шест преписки спрямо всяко едно от санкционираните лица“, съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев. В сряда администрацията на президента Джо Байдън наложи санкции на шестима българи за участието им в корупция в България – Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Милева направи разбор поотделно на санкционираните. Припомни, че срещу Божков освен 18 обвинения са налице и няколко разследвания в Специализираната прокуратура с различен предмет на дейност. Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията и ако това е така, същата ще бъде изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура.

По отношение на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов Окръжна прокуратура – Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и делата се намират в съдебна фаза. „Всички престъпления са корупционни и попадат в единния каталог на корупционните престъпления“, обясни Милева.

Милева заяви, че голяма част от посочените обстоятелства в доклада на Министерството на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на прокуратурата на България и събраните от нея доказателства. Добави, че само българският съд може да каже дали един човек е виновен или не.

След това спомена и Делян Пеевски. „По отнощение на Пеевски през годините от страна на прокуратурата са извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани“, бе краткото съобщение.

Ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посочените в доклада на Министерството на финансите на САЩ спрямо всички. В случай, че се констатират данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетентността на прокуратурата.

Прокуратурата ще поиска от партньорските органи отговори конкретизиране и разширяване на посочената информация.

 

 

 

Източник: Дневник

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!